Afbeelding
Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (deel 17): De eerste Koninginnedag(en) in Zeewolde

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zeewolde en Koningsdag hebben al een lange traditie, al was er ten tijde van koningin Beatrix (1980-2013) natuurlijk nog sprake van ‘Koninginnedag’. 

De eerste Koninginnedag in Zeewolde was die van vrijdag 30 april 1982. Voor de kinderen van ’t Wold (‘de eerste school voor 4- tot 12-jarigen’) was er een uitgebreid spelprogramma op het grote sportveld aan de Dasselaarweg (thans Gildenveld geheten), waarbij natuurlijk ook was gedacht aan limonade en ‘oranje’ traktaties. Het belangrijkste onderdeel voor de volwassenen was touwtrekken. Grote winnaar dat jaar was het team van de Sternweg. Het was dat er ook nog koeien moesten worden gemolken, verder werd er niet zo op de tijd gelet. “Zeewoldenaren kunnen feesten”, kopte De Flevolander van dinsdag 4 mei 1982.

Oranjevereniging

Als je Koninginnedag wilt vieren, heb je natuurlijk ook een Oranjevereniging nodig. Die werd voor Zeewolde opgericht op donderdag 3 maart 1983. Initiatiefnemers waren Nell Klink-Lauwen en Jeanne Romme-Brokx van de Reigerweg, Lau Steijn en Pier Kalsbeek van de Lepelaarweg, Roelf Bos van de Ooievaarsweg, Olga ter Borg-Wullink van het Holkerpad, de heer D.J. Dees van de Futenweg en Gerrit Wolthuis, het hoofd van lagere school ’t Wold. Op Koninginnedag 1983 bleek het team van de Sternweg andermaal de beste touwtrekkers meegenomen te hebben.

Juliana 75 jaar

De eerste keer dat Zeewolde Koninginnedag ‘echt’ vierde, was op maandag 30 april 1984. De zon was volop aanwezig en liet zich de hele dag zien. Namens de Oranjevereniging Zeewolde werd de dag geopend door Lau Steijn (1930-2021). In het bijzonder heette hij burgemeester H.J.E. (Harm) Bruins Slot welkom. De eerste burgervader van Zeewolde mocht hierna de festiviteiten openen met het hijsen van de vlag. Hij maakte de schoolkinderen er en passant op attent dat ‘de oude koningin’, prinses Juliana, deze dag haar 75e verjaardag vierde.

De schooljeugd kreeg sowieso nog een geschiedkundig lesje mee. “Terwijl er duizenden kinderen moeten leven tussen puinhopen en dikwijls niet voldoende te eten hebben, moeten wij dankbaar zijn redenen te hebben om feest te vieren”, aldus Bruins Slot tot de kinderen. “Onze koningin en vroeger haar moeder en de stadhouders hebben altijd geijverd om een vrij Nederland te hebben en te krijgen.” Bij het hijsen van de vlag werden accordeons, triangels, blokfluiten en slagbekkens ingezet om het massaal meegezongen Wilhelmus te begeleiden. Bij de hierna volgende spelletjes moesten kleuters water met een spons overbrengen en stond er voor de kinderen uit de middenbouw onder meer zaklopen op het programma.

Voor de bovenbouwkinderen werd het al iets ingewikkelder. Zij moesten vanaf een van strobalen gemaakte verhoging ‘vissen’ met een hengel die was voorzien van een magneet. Dat bleek lang niet eenvoudig. Het record was dan ook ‘slechts’ vier vissen.

Eemhof

Het wordt bijna eentonig, maar ook op Koninginnedag 1984 werd het touwtrekken gewonnen door de Sternweg. Voor het eerst deden er ook teams uit het dorp zelf mee (Peppel, Oostergo en Flevoplein). “De nieuwe teams van dit jaar deden hun best, maar met de vermoeienissen van de verhuizingen naar Zeewolde nog maar net achter zich, was hun trouwtrekconditie nog niet wat het wezen moest”, dacht de Zeewolder Krant van woensdag 2 mei 1984. De stralende Koninginnedag werd afgesloten met een feestavond op De Eemhof. Muziek was er daarbij van de Altona’s uit Didam.