Afbeelding
logo

Vooruit-janken

· leestijd 1 minuut Bij de les

“Je moet niet vooruit-janken.” De man achter de kraam op de markt zei het luid en duidelijk. Een dame aan zijn kraam had het over het weer. Dat het de komende tijd zoveel zou regenen. Zij had daar helemaal geen zin in. En toen gaf hij dus advies: dat ze niet vooruit moest janken.

Misschien een beetje kort door de bocht. Maar ik vind het eigenlijk wel een mooi bedachte uitdrukking. 

Ik weet niet of hij een klant kwijt is nu. Maar ze stopte wel met klagen.

Zelf leerde ik de iets genuanceerder versie “geen zorgen voor de dag van morgen”. Die klinkt wat lieflijker. Maar niet minder simpel.

Ik ben er best goed in. Zorgen maken. Het gaat vanzelf. En ik ben er niet heel trots op. Na mijn ziek-zijn steekt het wat vaker de kop op dan ervoor.

Het was alsof Google hoorde dat ik hier een column over schreef, want ik kreeg een site onder ogen die mij voor eens en altijd van zorgen-maken af zou helpen. Hoe fijn. Ik klikte erop. Dom natuurlijk, want nu zit ik in het algoritme voor dit soort sites en lijkt het alsof ik een zorgen-maak-neurose heb.

Op de bewuste site werd me een pracht van een cursus voorgeschoteld: nooit meer slaapgebrek, rust en ruimte in mijn hoofd en beter in mijn vel. En nog gratis ook. 

Na even scrollen bleek het alleen gratis te zijn om contact op te nemen. De cursus zelf was 1650 euro. Voor vier gesprekken en een boek. Een mega bedrag voor een cursus die mijn gepieker echt niet overneemt.

Dat gaan we dus niet doen. 

Mijn zorgen verdwijnen vooralsnog het beste als de zon schijnt. Of als ik een kop thee drink met een luisterende vriendin. Een prachtig lied zing. Een mooie tekst lees. Of als mijn man me met een nuchtere opmerking weer met twee benen op de grond zet. Dat helpt. En is een stuk goedkoper. 

En als even niets helpt? Dan krijg ik van de huisarts een chill-pilletje. En dan slaap ik een hele nacht achter elkaar door. Zo heerlijk. Zij weet inmiddels dat ik het hele pakje niet achter elkaar opeet. Dat nachten doorworstelen een bitterder pil is dan zo’n chill-pil. 

En nu willen alle piekeraars zeker weten welke huisarts ik heb. Maar dat verklap ik niet. Anders ga ik me zorgen maken dat ik geen chill-pil meer krijg. 

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29
Kunstenaar Patrick Visser en voorzitter Herman Vermeer onthullen de JunkArt tulp
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour Ingezonden Instagram 14 apr, 21:52