Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer Zeewolde

Teken

Bosgeluiden

De herfst is een prachtig jaargetijde op er op uit te trekken in de natuur, bomen verkleuren, paddenstoelen en noem maar op. Lekker naar buiten! Maar wat velen nog wel eens vergeten, is dat teken ook deze periode nog flink actief zijn. Vorige week had ik er zelf nog een opgelopen. Overigens, teken komen niet alleen voor in het bos, maar kunnen ook in de eigen tuin of park zitten en zijn ook in de winter nog actief als het niet vriest.

Een teek is een klein spinachtig beestje. Deze zit het liefst in struikgewas en gras. Komt er iemand langs dan kruipt deze op de gastheer. Dit zijn meestal dieren, maar het kan dus ook een mens zijn. Vervolgens zoeken ze een plek om zich vast te bijten. Op zich is dat niet zo’n probleem, je trekt hem eruit en je bent van hem af. Het probleem is dat sommige de ziekte van Lyme kunnen overbrengen, wat ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Dit artikel is te klein om alles wat je kan doen om te voorkomen dat je gebeten wordt of als je gebeten wordt te vermelden. Daarvoor wijs ik je graag naar de website van het RIVM www.rivm.nl/tekenbeet Hier kun je alles eens op je gemak doorlezen.

Dus ga lekker naar buiten, maar controleer jezelf en anderen op tekenbeten als je in het ‘groen’ bent geweest. Ben je gebeten, haal hem dan zo snel mogelijk weg.

Boswachter Rob

Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00