Zo was het...
Zo was het... Archief Winterworld

Zeewolde Winterworld: “Het had zo mooi kunnen zijn…”

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Met pijn in het hart besloot het bestuur van de Stichting Kunstijsbaan Zeewolde eerder dit jaar om een streep te halen door dé decembergebeurtenis op en rond het Kerkplein. “Zeewolde Winterworld 2020 gaat definitief niet door”, kopte deze krant in september, en dat werd alom gezien als een wijs besluit. Interim-voorzitter Martin Hoekstra en ‘Koek-en-Zopie-moeder’ Rika Fluks beschouwen het, terugkijkend, nog steeds als een goede en terechte beslissing, maar hebben intussen ook hun zorgen over hoe het nu verder moet. “Die vrijwilligers, hè? Hoe hou je ze vast…?”

Die ‘pijn in het hart’ vertolkt Martin nog eens hartgrondig met een nijdig “Ik ben er nóg beroerd van!” Rika schiet in de lach: “Tja, wij allemaal, kun je wel zeggen, maar overmacht is overmacht…” Beide zijn blij dat de beslissing vroeg is gevallen, zodat niet allerlei al in gang gezette logistieke bewegingen moesten worden afgebroken. Maar ze missen hun ‘geesteskind’ enorm, zoveel is wel duidelijk. “Afgelopen woensdag zouden we zijn begonnen met de opbouw”, mijmert Rika. “Zware klus, maar vreselijk gezellig! Al in die opbouwfase zorgde ik dan voor koffie met kruidkoek; dat hoorde er gewoon bij. Je moet zorgen voor je mensen.”

Ze mijmeren samen nog even door. Martin: “De eerste week was altijd een soort testweek, met het schoolschaatsen. De schaatsverhuur en de Koek-en-Zopie konden dan proefdraaien. Vorig jaar hadden we in totaal zo’n 900 kinderen op bezoek! Dat gaat dan via de scholen, tegen speciaal tarief. Praktisch alle scholen deden mee. Schitterend!” En Rika vult enthousiast aan: “Ook bewoners en begeleiders van ‘Philadelphia Zeewolde’ kwamen dan, met rolstoelen op het ijs. Twee accordeonisten van het Shantykoor erbij, geweldig sfeertje. En die mensen strálen…!”

Naast het wat weemoedig stemmende mijmeren – “Het had zo mooi kunnen zijn…” – uiten Martin en Rika ook hun zorgen over de toekomst. “Ik denk wel eens”, zegt Rika, “misschien moeten we nóg een jaar overslaan.” En ook Martin heeft zo zijn twijfels over de editie 2021. “Hoe zal dat gaan met vaccineren? Hoe lang is het werkzaam? Kunnen we dan weer veilig zo’n feestje bouwen..?” En de vragen stapelen zich op. “Als het weer kan en mag, hebben we dan nog genoeg vrijwilligers? Je móet genoeg mensen hebben, anders is het niet te doen.” Vooruitkijkend komen ze tot de slotsom dat het op peil houden van het vrijwilligersbestand voor Winterworld wellicht de grootste uitdaging voor de toekomst gaat worden. Een flinke wervingsactie tegen die tijd lijkt onvermijdelijk, maar dat is, verknocht als ze zijn aan ‘hun’ ijsbaan, een toegewijd bestuur wel toevertrouwd. Maar het gaat nog een hele klus worden…

Schoolschaatsen
Rolstoelen op het ijs
Koek-en-Zopie-moeder Rika Fluks