Afbeelding
Puur Zeewolde

‘Puur Zeewolde’ hartstochtelijk promotor van fietsen en wandelen

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – De (social) media krijgen er niet genoeg van en schreeuwen het bijna van de daken: bewegen is goed voor je, en zeker in coronatijd! Het virus heeft vorig jaar het wandelen en fietsen een ongekende boost gegeven, en als het aan ‘Puur Zeewolde’ ligt doet 2021 daar nog een schepje bovenop. Niet lang geleden nam ‘Puur’ de toeristische promoting-taken van de VVV min of meer over, maar dat feit is mogelijk niet bij iedereen bekend. Klopt dat?

Jakob de Vries, penningmeester van de Stichting Puur Zeewolde, bevestigt dat beeld. “Volgens mij heeft dat vooral te maken met de algemene naam die ‘de VVV’ als toeristische informatieverstrekker heeft. Ben je op zoek naar die informatie, dan stap je daar vrijwel automatisch binnen. Wel, in Zeewolde was de VVV een zelfstandige stichting, met een winkeltje onder het dak van het gemeentehuis. Puur Zeewolde ontstond daarnaast, en dus zeker (nog) niet ‘in plaats van’, om het toerisme in Zeewolde meer actief te stimuleren. Het ‘neerzetten’ van Zeewolde was in principe een taak van de gemeente, en die besloot na ampel beraad om die taak onder te brengen in een aparte stichting. Zo is ‘Puur’ ontstaan, met natuurlijk als primaire taak de informatievoorziening, maar bijvoorbeeld ook het gastheerschap bij grote en kleine evenementen, alles bedoeld om meer mensen naar Zeewolde te lokken. Toen de insteek van ‘Puur’ en de VVV elkaar fors gingen overlappen is besloten om het in elkaar te laten opgaan. En zo is ‘Puur’ als het ware de opvolger van de VVV geworden.”

Zuiderzeeroute door Zeewolde 
Het laatste persbericht van ‘Puur Zeewolde’ meldt dat wandelen en fietsen in de Zeewolder vrije natuur geheel coronaproof kan worden ondernomen, en dat het fietstoerisme in en om Zeewolde de komende tijd wel eens flink zou kunnen toenemen. Het ‘vermarkten’ van de verschillende routes staat daarom hoog op de agenda. Houdt dat in dat ‘Puur’ vooral commercieel gaat? De Vries: “Die term suggereert dat misschien een beetje, maar zo moet je het niet zien. We bedoelen ermee dat we vooral ons best doen om er aandacht op te vestigen. We willen die routes fanatiek ‘aan de man’ brengen, om zo Zeewolde in alle opzichten een beetje vooruit te helpen. Uitgezette routes die door het centrum van Zeewolde lopen dragen zo hun steentje bij. Om een leuk voorbeeld te noemen: de populaire Zuiderzeeroute heeft onlangs een prachtige upgrade ondergaan, en loopt nu door de bebouwde kom van Zeewolde! Kijk, dát helpt…”

Gevarieerd fietsnetwerk
Via de link www.puurzeewolde.nl/fiets-en-wandelroutes/ is een keur van korte en langere routes te raadplegen. “Keus genoeg!”, aldus De Vries. “De oorsprong is gevarieerd, het komt uit verschillende kokers, maar daar zijn we niet kieskeurig in. Of het nu LF-routes zijn, of van de ANWB, of iets uit het fietsknooppuntennetwerk, het gaat ons erom de toerist te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Daar kunnen lokale ondernemers dan ook weer creatief van profiteren. Kom je van buiten, dan haal je een huurfiets bij het verhuurpunt, daarna een goed gevulde picknickmand bij de bakker, en je bent een hele dag onder de pannen. Toch? Maar om van zo’n leuk idee te profiteren hoef je natuurlijk niet per se van buiten te komen. Ook voor ‘geboren’ Zeewoldenaren valt in de directe en wijde omgeving nog heel veel te ontdekken. Laat het fietsseizoen maar komen!”