Rob v.d. Broek in zijn 'habitat'
Rob v.d. Broek in zijn 'habitat' eigen foto

Rob van den Broek: “Situatie cultuursector zorgwekkend”

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Kunstzinnige duizendpoot Rob van den Broek behoeft bij weinigen in Zeewolde nadere introductie. Sinds jaar en dag is hij in het dorp en tot ver daarbuiten druk met kunst en cultuur in een heel brede zin van het woord. Niet in de laatste plaats is hij docent en inspirator voor velen, en zo is hij de spin in een wijdvertakt netwerk in de cultuursector. Alle reden om bij hem navraag te doen naar ‘Kunst, Cultuur en Corona’. Hoe staat het ervoor?

In zijn werkruimte, zijn ‘habitat’ die qua instrumentarium het midden houdt tussen een meubelbouwplaats en een kunstatelier, zit hij bedachtzaam achter een werktafel, en zucht: “Het is zorgwekkend.” Die term suggereert dat het nog steeds naar beide kanten kan uitpakken, en dat blijkt precies te zijn wat hij bedoelt. “Ik weet eigenlijk niet goed of ik voor onze sector nu pessimistisch of juist optimistisch moet zijn. De toekomst is op dit moment heel onzeker. Welke kant gaat het op? Wie het weet mag het zeggen…” Voorzichtig kiest hij zijn woorden als hij probeert om dat nader te omschrijven.

“Kijk, de ene kant van de kwestie is dat veel, heel veel van m’n muziekvrienden, m’n theatercontacten, zeg maar gerust iedere collega die ik hierover spreek, een overvolle agenda heeft zien veranderen in een gapend gat. Zie dan maar eens niet in een depressie te schieten! Opbrengsten zijn minimaal, verdeling van overheidssteun pakt niet gunstig uit voor individuele kunstenaars, laat staan voor studenten, nou, daar ga je. Bescheidenheid past dan, naar mijn gevoel, met betrekking tot het hardop uitspreken van oorzaken en oplossingen. Maar de andere kant, dat is de passie. In benauwde tijden ontstaat ook veel creativiteit. Ondanks dat originele vondsten om dingen tóch mogelijk te maken bijna niks opleveren, blijven vooral de jonge kunstenaars en studenten denken in oplossingen, niet in problemen. Dat kan je natuurlijk heel goed als hoopgevend zien.”

Rob’s naam en kunstzinnige veelzijdigheid zijn onlosmakelijk verbonden met kunstpaviljoen ‘De Verbeelding’. Cultuureducatie, het doorgeven van kunstliefde en kunstkennis staat bij hem hoog in het vaandel. Gewoonlijk kreeg dat vorm in exposities, workshops voor het basis- en voortgezet onderwijs, lezingen, concerten en noem maar op, en voor die activiteiten was en is ‘De Verbeelding’ een perfecte locatie. “Maar nu even niet, inderdaad, of het moest kunnen in de buitenlucht, zoals laatst in samenwerking met de Zeewolder cultuurmakelaar, een leuke les in het kader van de #kunstexpeditie. We hopen op meer van dat moois.”

Rob ontmoet en inspireert, voor zover de coronamaatregelen dat toelaten, veel jonge mensen, vaak nog studerend dan wel aan het begin van een veelbelovende carrière in de kunst en kunst-gerelateerde technologie. Zijn de barre tijden voor Rob aanleiding om deze mensen voorzichtig te adviseren toch maar een ander vak te kiezen? “Nooit!”, reageert Rob heel beslist. “Ik zeg altijd: het begon met een droom, en die moet je najagen, vasthouden, doen wat je het liefste doet. Neem nou Vincent van Gogh, of componist Shostakovich, voorbeelden van getormenteerde zielen die ondanks alles doorgingen. En wat heeft dat uiteindelijk een prachtige, bijna magische kunst opgeleverd! Ik bedoel maar… Maar zorgelijk, ja, dat is wel het juiste woord, op dit moment.”