Afbeelding
Niels Ian Smeets

Groene Schuur heropent met daverende After Summer Party

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE - Eindelijk ging het er dan van komen; na een keer uitstel mocht de Groene Schuur weer open. Dat gebeurde zaterdag 25 september gelijk met een uitverkochte After Summer Party!

Het was weer even wennen voor het bestuur van de Groene Schuur (de afdeling Lelywolde van de Flevolandse Jongerenvereniging Jongeren 19NU), de vrijwilligersorganisatie die eens in de drie weken een feest organiseert voor de 16+ jeugd. “Andere tijd, andere regels aan de deur en natuurlijk het feit dat we allemaal 1,5 jaar geen feestje hebben gehad”, vertelt bestuursvoorzitter Marnix Overkamp. Vooraf werd er met de vrijwilligers en beveiliging een hapje gegeten. “Naast oude herinneringen ophalen kwamen daarbij vragen naar voren die normaal niet omhoog komen, zoals hoe gaat dat ook alweer met die bar? en hoe moet ik dat fust aansluiten? We moesten echt een beetje in komen.” Voordat het feest losging werd eerst nog de mogelijkheid geboden aan ouders/verzorgers en andere belangstellenden om een kijkje te nemen op de locatie aan de Dasselaarweg en met het bestuur in gesprek te gaan over wie ze zijn en wat ze doen. “We hebben ook uitgebreid gesproken met wethouder Ewout Suithoff die namens het college even kwam kijken.”

Om 19.00 uur was het dan zover. Na 1 jaar, 6 maanden en 18 dagen kon de Groene Schuur de deuren weer openen. Ruim 300 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar stonden te popelen om weer eens lekker uit hun dak te kunnen gaan. Om binnen te komen moesten ze wel eerst een coronabewijs laten zien. Door de landelijke storing leidde deze coronacheck nog wel voor enige vertraging, maar verder verliep de avond volgens het bestuur zonder noemenswaardige problemen. Marnix: “Het was duidelijk te zien dat de bezoekers een feestje gemist hadden. De huidige maatregelen hadden daar volgens mij geen invloed op.”

Vooraf waren er nog wel wat zenuwen gaf de voorzitter toe. “Je vraagt je toch af hoe de avond zal verlopen, zeker gezien er een nieuwe groep jongeren zou komen die nog niet of nauwelijks zijn wezen stappen.” Maar die zorgen verdwenen al snel toen het feest op stoom kwam. Terwijl de bezoekers genoten van een ouderwets avondje uit werd er door alle vrijwilligers hard gewerkt. Het genieten en de trots kwam achteraf: “kijk eens wat we met z’n allen weer hebben neergezet en hoe enthousiast iedereen was.”

Een van de enthousiaste feestgangers was Angela (17), voor wie het haar eerste Groene Schuur feest was. “Ik keek er heel erg naar uit om er met mijn vrienden heen te gaan. Bij binnenkomst hing er gelijk een gezellige feestsfeer, en je merkte dat iedereen dit had gemist. Zelf vond ik het super leuk, en ik ga proberen om er elk feest bij te zijn!” Ook Kay (18) was blij dat er weer gefeest kon worden in de Groene Schuur. “Ik kom hier vaker. De sfeer is goed en gezellig, bijna iedereen kent elkaar. Wat opviel was dat er deze keer veel nieuwe mensen waren. Het is jammer dat het feest maar tot 00.00 was.”

Het volgende feest in de Groene Schuur is op 9 oktober.

Meer informatie: Instagram: @Groeneschuur, Facebook: Groene Schuur Zeewolde en www.groeneschuur.nl.