Afbeelding
logo

Openbaarheidsdag Het Flevolands Archief 2022

Cultuur

FLEVOLAND -  Op dinsdag 4 januari 2022 is het Openbaarheidsdag. Bij Het Flevolands Archief kunnen vanaf deze datum bepaalde archieven en archiefstukken die tot dan toe niet, of beperkt openbaar waren, zonder beperkingen worden ingezien.  

Aan het begin van ieder nieuw kalenderjaar vervalt de beperking van de openbaarheid van sommige archieven en archiefstukken. De informatie uit deze openbaar gekomen archieven is dan toegankelijk voor onderzoekers, journalisten en publiek. Bijzonder zijn de proces-verbalen van Urk van 1946, zoals proces-verbaal 63, die de verkoop van vers brood voor 10 uur ’s ochtends behandelt. Dit proces-verbaal is door Het Flevolands Archief gekozen als ons openbaarheidsstuk 2022. Ook zijn dossiers van de Rijksdienst ter uitvoering van de Zuiderzeesteunwet, de Directie van de Wieringermeer, Dienst der Zuiderzeewerken, registers van de Burgerlijke Stand en milieuvergunningen van de gemeente Lelystad openbaar geworden. Omdat een beperking van openbaarheid vaak wordt vastgelegd voor 100, 75, 50 of 20 jaar, betreft het vooral stukken met als eindjaar 1921, 1946, 1971 en 2001.

Het Flevolands Archief is een archief dat zowel voor het grote publiek als voor de deelnemers in de Gemeenschappelijke Regeling (het Rijk, de Provincie Flevoland, de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde en Waterschap Zuiderzeeland) een betrouwbare en laagdrempelige partner is in het beheer en beschikbaar stellen van archieven in de provincie Flevoland.