Extra steigers, tot op de laatste plaats bezet.
Extra steigers, tot op de laatste plaats bezet. Foto: Zeewolde Actueel

NaWaKa 2022-thema prachtig neergezet

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE — Dat waterscouts zich op het water altijd prima vermaken is bekend. Maar hoe zorg je, als organisatoren van het Nationaal Water Kamp aan de wal, op zo’n groot terrein, voor overzichtelijkheid, logistieke soepelheid en bovenal: aangenaam vermaak? Anders gezegd: hoe was het gesteld met het algehele walprogramma van NaWaKa 2022? Ze hadden vaker met dat bijltje gehakt, zo bleek…

Donderdagochtend 11 augustus kreeg de pers gelegenheid een poosje rond te lopen op het Scoutinglandgoed Zeewolde aan het Nulderpad, tien dagen lang decor en verblijfplaats voor en van maar liefst 4800 waterscouts. “Vanuit heel Nederland en daarbuiten hier naartoe komen varen!”, vertelt Lisa Dol. Ze is als communicatie- en marketingadviseur nauw betrokken bij de algehele organisatie van het NaWaKa, en weet van de hoed en de rand. Ook van buiten Nederland? Maar het is toch een nationaal waterkamp? “Dat klopt”, zegt Lisa, “maar het is traditie dat ook een aantal SeaScouts uit Schotland en Ierland aan dit kamp deelnemen. De Britten geven er dus tóch nog een klein internationaal tintje aan.”

Ze gaat verder: “Met een centraal thema als uitgangspunt heb je een handvat voor tal van organisatorische ins en outs, groot en klein. We hebben voor dit NaWaKa gekozen voor ‘WonderSchoon’ als thema. ‘Wonder’ verwijst naar de wereldwonderen, zoals de Taj Mahal, de piramides, de Eiffeltoren, de Akropolis, noem maar op. Zo heten dus ook de subkampen, en die zijn zowel op het terrein als aan de steigers aan die emblemen herkenbaar, elk met een eigen kleur. Met ‘Schoon’ in het thema geven we aan dat we een schone wereld en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)


Het thema - Zeewolde Actueel


Geen nee te koop... - Zeewolde Actueel

Op het middenterrein van het landgoed loop je van shop naar workshop naar infodesk naar speelplek, er is werkelijk geen nee te koop. Er is een lelievlet van afvalplastic in aanbouw, – over duurzaamheid gesproken… – met bamboe worden hele kunstwerken in elkaar gezet, een skelterrace is in volle gang, en er is, hoe kan het anders, vermaak met water. Veel water! Met een echte brandspuit mag je een brandend huis gaan blussen, skippyballen aan een lijn naar de overkant spuiten, allemaal heerlijk om te doen als je nog maar 7 of 8 bent, maar dé klapper is natuurlijk het modderbad. Onherkenbaar smerig komen de waaghalzen over de hindernisbaan aangeglibberd, om in de wasstraat dan weer ‘wonderschoon’ te worden gespoeld. Onweerstaanbaar…

(Tekst loopt door onder de foto’s)


Op naar de wasstraat, om weer ‘wonderschoon’ te worden - Zeewolde Actueel


Onherkenbaar... - Zeewolde Actueel


De lelievlet van afvalplastic in aanbouw. - Zeewolde Actueel


Klaar voor de start... - Zeewolde Actueel


Blussen maar. - Zeewolde Actueel

Buitendijks wordt duidelijk hoe omvangrijk deze logistieke mega-operatie eigenlijk is. “Kijk, tot hier loopt de vaste steiger”, wijst Lisa, “en vanaf hier zijn de tijdelijke drijvende steigers eraan vast gemaakt. Aangevoerd met 63 vrachtwagens vol.” Het is maar één van de vele logistieke huzarenstukjes die nodig zijn om een evenement als het NaWaKa overeind te zetten en gladjes te laten verlopen. Scouting Nederland heeft, als overkoepelende organisatie met vele onderafdelingen en evenzovele enthousiaste vrijwilligers, weer eens een perfect georganiseerd evenement neergezet. “We leren elke keer”, besluit Lisa, “en dat nemen we dan weer mee voor een volgende keer.” En dát mag, van Zeewolde.     


Groep ‘Eiffeltoren’ aan de steiger. - Zeewolde Actueel


Extra steigers, tot op de laatste plaats bezet. - Zeewolde Actueel

!