Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Spetterende opening Nawaka 2022: ‘wát een weer en wát een sfeer!’

· leestijd 3 minuten Cultuur

ZEEWOLDE - Ruim 4500 scouts in de leeftijd van 7-18 jaar oud uit heel Nederland en een aantal uit het buitenland, beleefden dinsdagmiddag 9 augustus op het Raadhuisplein onder een stralende zon een spectaculaire en feestelijke opening van het 10-daagse nationaal waterkamp: Nawaka 2022.

Al in de ochtend liep het centrum vol met scouts, herkenbaar aan hun kleding. Het merendeel van de deelnemers aan het Nawaka kwamen met hun bootjes de Aanloophaven binnendruppelen. Om 14.00 uur lag deze vrijwel helemaal vol en was het Raadhuisplein gevuld met een grote, vrolijke, bont gekleurde mensenmassa. De spanning naar de opening werd muzikaal opgebouwd en na het aftellen was daar chief scout Freek Vonk die de aanwezige scouts via een videoboodschap een geweldig kamp toewenste.

(Tekst loopt door onder de tekst)


Volle Aanloophaven- Zeewolde Actueel


Alle scoutinggroepen hebben hun eigen boten mee - Zeewolde Actueel


Bonte mensenmassa - Zeewolde Actueel


Bonte mensenmassa - Zeewolde Actueel


Chief scout Freek Vonk - Zeewolde Actueel


Joelende menigte- Zeewolde Actueel

De feeststemming zwol nog meer aan door de opzwepende beats van Caribisch brassband Ritmo. Met zweet op het voorhoofd vanwege de warmte drumden en bliezen deze muzikanten er ogenschijnlijk onvermoeibaar op los. Ondertussen presenteerden zich op het podium de negen groepen (subkampen), waarin de scouts zijn verdeeld. Dat gebeurde via mascottes gekleed in de stijl van hun ‘wereldwonder’-thema, variërend van Akropolis, Taj Mahal, Eiffeltoren tot Colosseum. Iedere groep heeft naast een eigen kleur, ook zijn eigen vlag en die werd door de mascotte op het podium gebracht. Iedere keer als er een vlag ‘geplant’ werd blies een confettikanon een lading slierten, ook in de kleur van de groep, onder luid gejoel de lucht in.

(Tekst loopt door onder de foto’s)


 Caribisch brassband Ritmo - Zeewolde Actueel


Caribisch brassband Ritmo met de mascotte van Angkor Wat - Zeewolde Actueel


Mascotte van groep/kamp Sagrada Familia- Zeewolde Actueel


Mascotte van groep/kamp Acropolis- Zeewolde Actueel


Mascotte van groep/kamp Acropolis- Zeewolde Actueel


Burgemeester Gerrit Jan Gorter met de mascottes op het podium- Zeewolde Actueel


Feestelijke opening - Foto:  I’M SURE - Nawaka 2022


Burgemeester Gerrit Jan Gorter met de negen mascottes, gelinkt aan hun thema ‘Wereldwonderen’ - Foto: M&NO - Nawaka 2022

De scouts werden bij de opening van harte verwelkomd door burgemeester Gerrit Jan Gorter, die scouting een warm hart toedraagt. Zijn woorden ‘Vanavond verruil ik mijn ambtsketting voor mijn scoutingdas!’, werd met luid applaus ontvangen. “Het is fantastisch om te zien hoe jullie de verschillende wereldwonderen in Zeewolde neerzetten.”
De burgemeester liet weten het een voorrecht te vinden om als gemeente Zeewolde gastgemeente te mogen zijn voor een evenement als Nawaka. “We hebben hier prachtig de ruimte om zoveel jongeren te ontvangen en om bootjes neer te leggen. En als je ziet hoe druk het is in het centrum en op de terrasjes biedt Nawaka ook een mooie kans voor onze ondernemers.”


Overal waar je keek zag je scouts - Zeewolde Actueel


Iedere scoutinggroep zijn eigen kleur - Zeewolde Actueel


Even een rustmomentje en koelte zoeken bij Kabouter A Chouffe - Zeewolde Actueel

Op de kaart

Nawaka, onderdeel van Scouting Nederland, wordt om de vier jaar georganiseerd. Met 4500 deelnemers trekt deze editie weer meer deelnemers dan in 2018. De deelnemers komen uit heel Nederland. Maar met groepen uit Engeland, Ierland, Israël en een kleine delegatie uit Oekraïne krijgt het evenement ook internationale aandacht. Gorter: “Ontzettend leuk dat die landen ook mee doen. Het is een mooie kans om Zeewolde op de kaart te zetten, zowel landelijk als internationaal.”

Vrijwilligers

Aandacht bij de opening was er ook voor de 700 vrijwilligers die helpen het scoutingevenement te organiseren. Een enorme klus. Zo hebben ze in een aantal weken een heus ‘Scoutingdorp’ opgezet en een verlengde steiger neergelegd aan het Nuldernauw waar in totaal 450 lelievletten en schouwen kunnen aanmeren. “Applaus voor iedereen die van alles hebben voorbereid zodat jullie nu op een fantastisch kamp zitten”, sprak Gorter de deelnemers toe.

Activiteiten

De focus van het 10-daagse Scoutingkamp ligt op wateractiviteiten. Er worden o.a. zeil- en roeiwedstrijden georganiseerd per leeftijdscategorie. Deelnemende Scoutinggroepen nemen hun eigen lelievletten (zeilboten) mee.
Naast wateractiviteiten zijn er tevens uitdagende activiteiten op het land, maar die wel in het teken staan van water. Zo is er een groot actieveld ingericht voor waterspektakel als een mudrace en een schuimbad. Nieuw onderdeel dit jaar is de vlettenrally: een soort hike over het water. Tijdens deze negen uur durende race moeten de deelnemers proberen met hun boot zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Hierbij bepalen ze als ‘ontdekkingsreizigers’ hun eigen route.

Open Dag

Om te ervaren wat Nawaka nu is, zijn zaterdag 13 augustus inwoners van Zeewolde en daarbuiten van harte welkom om tijdens ‘burendag’ een kijkje komen nemen op Scoutinglandgoed Zeewolde. Het Nawakaterrein is van 11.00 uur tot 17.00 uur open, bezoekadres: Nulderpad 5. In verband met de schaarse parkeergelegenheid rijdt er een pendelbus vanuit het centrum van Zeewolde.

Gondelvaart

Een ander hoogtepunt van het Nawaka is de gondelvaart op zaterdagavond 13 augustus. Eén lange versierde en verlichte optocht over het water van boten langs het centrum van Zeewolde. 

De burgemeester roept inwoners van Zeewolde van harte op om de Open Dag te bezoeken en te komen kijken bij de gondelvaart. “Daar wordt over gesproken, daar moet je bij zijn!”

!