Afbeelding
Foto: Nationaal Theaterweekend

Nationaal Theaterweekend 2023 biedt voor elk wat wils

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023 wordt een nieuwe editie georganiseerd van het Nationaal Theaterweekend. In Zeewolde wordt eraan meegedaan door de vier ‘theaters’ van Zeewolde: The Lux, De Verbeelding, De Kluit en Hoeve Karree. Marja Appel, secretaris van Zeewolde Live, is heel enthousiast over de opzet. 

Zeewolde Live deed met The Lux al twee keer eerder mee met het Nationaal Theaterweekend. Het is echter de eerste keer dat ook de andere podia in Zeewolde aanhaken. “Op die manier stellen we de theaters open en willen we dat de bevolking er kennis mee maakt”, licht Marja toe. “Dat is ook de doelstelling van het evenement.” 

Voor alle optredens geldt dat de entreeprijs tien euro bedraagt. “Inderdaad slechts tien euro. Daardoor wordt het des te meer mogelijk dat zoveel mogelijk mensen het theater bezoeken.” De eendrachtige samenwerking van de vier Zeewolder theaters is nieuw. Marja is er heel enthousiast over. “We hebben het programma gezamenlijk tot stand gebracht. Er zijn verschillende voorstellingen. We hebben daarbij geprobeerd voor elk wat wils te kunnen bieden. Dat is gelukt. Of je nu houdt van muziek, dans, toneel, klassiek, cabaret of jeugdtheater, het is er allemaal. Alleen op zaterdagavond is er bij The Lux en De Kluit een dubbeling, maar dat kon niet anders.” Het leuke van de vier ‘aanbieders’ in Zeewolde is dat ze een eigen cultuur en geschiedenis hebben en daardoor ook een beetje hun eigen publiek meebrengen. Marja: “Met Zeewolde Live bieden we bezoekers al enkele jaren een avondje uit in The Lux. Het gaat daarbij vooral om zang en cabaret. De Kluit van Tilly Verhaar in de Polderwijk is wat kleinschaliger en knusser. Vorig jaar werd er daar bijvoorbeeld een mooie talentenshow voor jongeren georganiseerd. Dans speelt er eveneens een belangrijke rol. In De Verbeelding is het repertoire over het algemeen wat klassieker. Veelal is het programma op zondagmiddag. Ook zijn er veel voorstellingen voor kinderen, waarbij cultuurmakelaar Marina van Arendonk een centrale plaats speelt. Hoeve Karree van Albert Lubberink in het buitengebied heeft z’n eigen cabaret. De charme is dat artiesten regelmatig in hun eigen streektaal optreden. Albert heeft ook echt z’n eigen publiek. Bij het Nationaal Theaterweekend treedt streekcabaret ‘Boerenblond’ bijvoorbeeld op. Dat was binnen de kortste keren uitverkocht.” 

Ondertussen gaat het gewone theaterprogramma ook gewoon door. Zo treden ‘DE MEIDEN van toen’ zaterdagavond 26 november op in The Lux. “Er zijn nog kaarten beschikbaar”, vertelt Marja namens Zeewolde Live. “Drie vrouwen vertellen hun eigen verhaal, velen zullen zich erin herkennen. Het is een wervelende en muzikale show, waarbij de vrouwen met een grote dosis humor vertellen over hun verwachtingen, twijfels en teleurstellingen.”

Het totale programma voor het Nationaal Theaterweekend 2023 ziet er als volgt uit:

Vrijdag 27 januari (20.00 uur) – Streekcabaret ‘Boerenblond’ - UITVERKOCHT
Het cabaretgezelschap Boerenblond en Koop Drost (tonprater) weet de alledaagse humor op een fantastische wijze te vertalen in herkenbare typetjes. Kortom, een avondje ouderwets lachen.
Locatie: Hoeve Karree.

Zaterdag 28 januari (20.15 uur) – Coverband Flavour
Coverband Flavour is een band die van elke gelegenheid een feest maakt. Dansen op bekende hits van toen en nu, springen op energieke knallers en meezingen met de klassiekers. Dat wordt een avondje ouderwets gezellig feesten.
Locatie: Theater De Kluit.

Zaterdag 28 januari (20.00 uur) – So long Cohen, met Ernest Beuving e.a.
Ernest zingt en zoekt Leonard. Soms laat hij op humoristische wijze met zijn imitaties tafelgasten aanschuiven om mee te praten over Leonard. Zo passeren karikaturen als Maarten van Rossem, Nico Dijkshoorn, Bob Dylan, Armand en prins Bernhard de revue.
Locatie: Theater The Lux.

Zondag 29 januari (15.00 uur) – Familievoorstelling Woeste Willem (4+)
Zeerover Willem geniet van de rust na een leven vol gevaarlijke avonturen. Totdat hij een klein jongetje, een landrot waar hij niet van houdt, ziet aankomen die zijn rust komt verstoren. Voorstelling over vriendschappen en het toelaten van anderen. N.B.: Ouders/begeleiders betalen ticket, kinderen t/m 12 jaar gratis toegang.
Locatie: De Verbeelding.

Voor meer info en het boeken van tickets: https://zeewoldelive.nl/programma/nationaal-theaterweekend-2023

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21