vlnr: Sven de Heus, Annemarie Luimes, Peter Weevers, Kees Hermus, Lynet Rienks en Arjen Verschure.
vlnr: Sven de Heus, Annemarie Luimes, Peter Weevers, Kees Hermus, Lynet Rienks en Arjen Verschure. FOTO: J19NU

Jongeren19Nu viert jubileum met een reünie

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

FLEVOLAND - Jongeren19Nu viert op 3 juni a.s. haar 50-jarig jubileum met een reünie. Het feest werd wegens COVID-19 met twee jaar uitgesteld.

Zes vrijwilligers – tweetallen uit de Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde – delen ervaringen en blikken terug. “Als we vanuit de Groene Schuur naar Cultus Inn gingen, moest er altijd iets mee terug. En vice versa.”

In haar beginjaren had J19Nu een andere rol dan pakweg tien jaar geleden. Kees Hermus (Dronten): “Er werd veel op ons gelet en we verzorgden naast feesten een scala aan informatieve avonden, waar mensen bijvoorbeeld over het samengaan van verschillende geloven en vrouwenemancipatie spraken.” Het aanvankelijk agrarische karakter van de jongerenvereniging was niet bij elke afdeling even sterk aanwezig, vertelt Sven de Heus, actief lid en oud-voorzitter van de Groene Schuur. “Ik zie de Groene Schuur vooral als discotheek in verenigingsvorm.”

Arjen Verschure, mede oud-voorzitter en actief lid, was van jongs af aan bezig een nieuw clubgebouw van de Groene Schuur te maken, voorheen een werkschuur van de Rijksdienst. Zijn vader en jongere broer zijn tevens voorzitter geweest. “Ik probeer mijn dochter van 19 ook enthousiast te krijgen voor vrijwilligerswerk.”

Waar de afdelingen elkaar in vonden, was de onderlinge saamhorigheid. Lynet Rienks (Dronten) en Annemarie Luimes (Noordoostpolder) werden gevraagd of zij actief lid wilden worden. Lynet: “Mijn ouders gingen naar J19Nu, dus het is mij met de paplepel ingegoten.” Annemarie: “Als je uitgaat bij je vereniging, komen mensen er vanzelf achter wie je bent en word je vlot gevraagd of je vrijwilliger wilt worden.” 

Jaarlijks waren Botenloods en oud en nieuw geliefde feesten in Zeewolde. Sven: “Sinds een jaar of 15 krijgen we tot 1500 man over de vloer, die bij ons de jaarwisseling vieren. Toen ik actief lid was, bouwden we daarvoor een week op. Het is fantastisch om te zien dat je zoveel mensen een mooie avond bezorgt.” Tegenwoordig kampt de Groene Schuur met een groot vrijwilligerstekort. Een pijnlijk gegeven, want juist de animo qua bezoekers is groot.

Onschatbare waarde

Voor al deze vrijwilligers is hun tijd bij J19Nu van onschatbare waarde. Peter Weevers was vanaf zijn 16e altijd in het clubgebouw in Marknesse te vinden en is de tel kwijtgeraakt qua uitvoering van zijn actief-lidmaatschap: “Het was mijn lust en mijn leven.” Annemarie noemt het opdoen van sociale contacten, het leren organiseren en het vormen van haar persoonlijke ontwikkeling. Sven, aanvullend: “Als ik zie hoe makkelijk ik nu voor een groep mensen sta… daar heeft de Groene Schuur echt aan bijgedragen.”

Op de reünie hopen deze vrijwilligers veel bekenden te spreken, te genieten van goede muziek en een gezellige sfeer. “Vooral met elkaar mooie herinneringen ophalen, zoals we deze avond deden”, voegt Arjen toe. 

Het uitgebreide interview is te lezen op www.j19nureunie.nl, net als de informatie over de reünie en de kaartverkoop.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Flevolandse boerenmentaliteit voert boventoon tijdens Kennisdag Bodem en Water Ingezonden 1 mrt, 10:36
Afbeelding
'De Dinsdagavondsalon' zoekt Zeewolder dichters Ingezonden 1 mrt, 10:32
Afbeelding
4,3 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het platteland: LEADER Flevoland 2023-2027 geopend Provincie 1 mrt, 10:05