Afbeelding
Foto: Hanneke Barendregt, Lokale Omroep Zeewolde

Paasverhaal Zeewolde wil een ‘sprankje hoop bieden dat het beter kan’

· leestijd 2 minuten Cultuur Instagram

ZEEWOLDE – (Goede) Vrijdagavond werd op het Raadhuisplein de derde en ook laatste editie gehouden van Paasverhaal Zeewolde. Aan de achterzijde van het gemeentehuis stond een groot podium opgesteld, van waaraf het anderhalf uur durend muzikaal spektakel werd opgevoerd. In totaal werkten ruim honderd acteurs, zangers, muzikanten, figuranten en verdere crew aan het evenement mee.

Motoren

Het Raadhuisplein stond vrijdagavond afgeladen vol. Het leek wel alsof heel het dorp nog één keer wilde komen kijken naar de groots opgezette plaatselijke variant van The Passion. De start om 21.00 uur was met recht spectaculair te noemen. Achter op motoren werden Jezus en zijn twaalf discipelen en verdere volgelingen naar het grote podium gebracht. Het spel speelde zich vervolgens op het midden van dat podium af. Links ervan bevond zich het ruim twintig leden tellende koor onder leiding van Hester Keekstra, rechts de band met muzikaal leider Mischa van Brandwijk. 

Het paasverhaal beschreef de laatste levensdagen van Jezus en de wijze waarop hij die doorbracht met zijn vrienden. Paasverhaal Zeewolde was een aaneenschakeling van scènes op het podium, live muziek en zang en van tevoren opgenomen filmfragmenten die werden geprojecteerd op een groot doek aan de achterzijde van het podium. De strakke regie was hierbij in handen van Susannah Iseger. Opnames waren er de voorbije weken en maanden onder meer gemaakt bij de Groene Schuur, restaurant ’t Huus van Guus in Harderhaven, het bruggetje bij de sluis in de Polderwijk en in de toren van kerkcentrum Open Haven.

Eigentijdse songs

Een wezenlijk onderdeel van de opvoering vrijdagavond waren de eigentijdse songs die ervoor zorgden dat bepaalde passages uit het paasverhaal extra geaccentueerd werden. Indringende voorbeelden hiervan waren ‘Hou vol hou vast’ door Jezus (Hans Munneke), ‘Omarm me’ door moeder Maria (Annemieke Boom), ‘Nu wij niet meer praten’ door Judas (Bart Vrieling), ‘Niemand weet de juiste weg’ door Petrus (Mireille van Andel) en ‘Vertel het me’ door stadhouder Pilatus (Solange van Eijl). Vooral de Zeeuwse band BLØF en de populaire hitzanger Jaap Reesema moeten velen bekend in de oren hebben geklonken. 

Mooi was verder hoe benadrukt werd dat er ook vrouwen tot Jezus’ naaste vriendenkring behoorden, van wie Maria van Magdalena (gespeeld door Marie-Sophie Moerbeek) natuurlijk de bekendste was. Een bijzondere plek was er in het paasverhaal voor Judas. Bart Vrieling (in eerdere edities nog Petrus!) kroop hierbij in de huid van de ‘verrader’. In het originele Bijbelverhaal had Judas spijt en zelfs wroeging, reden waarom hij zelfmoord pleegde. Verrassend was hoe hij in de ‘Zeewolder’ versie weer bij Jezus te zien was na diens opstanding uit de dood. Kennelijk was er zelfs voor hem ‘genade’…

Liefde

Paasverhaal Zeewolde had een boodschap. In het Bijbelverhaal was dat een christelijke, maar verteller Bert van der Kuilen trok het breder. “Durf te leven vanuit hoop, niet vanuit angst”, gaf hij het publiek mee. “Alles wat er nodig is, is een klein beetje licht, een sprankje hoop dat het beter kan. Als we maar naar elkaar durven omkijken. Als je je armen kan openen voor mensen die het slechter hebben dan jij.” 

Het paasverhaal draaide voor de verteller uiteindelijk slechts om ‘liefde’. “En daarmee gaat het er niet eens om welk geloof je aanhangt, welke God je eert: open je ogen en leef vanuit de liefde voor elkaar. Wees dat piepkleine lichtje in de donkerste nacht. Dan kunnen wij, ook vandaag de dag een groot verschil maken. Doe je mee?”

Afbeelding
Koninklijk varen met de 'Piet Hein' in Zeewolde Cultuur Instagram 6 mei, 14:12
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53