Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Paasverhaal Zeewolde heeft boodschap voor iedereen

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Het Paasverhaal Zeewolde heeft de hooggespannen verwachtingen vrijdagavond 7 april meer dan waargemaakt. Een bomvol Raadhuisplein was daar getuige van. Daarbij deed het er niet toe of je gelovig was of (helemaal) niet, ieder kon zijn of haar eigen boodschap mee naar huis nemen. 

Boodschap

Anders dan bij The Passion op TV was er geen kruis onderweg naar het podium en er waren evenmin gesprekjes met voorbijgangers. Het verhaal zelf was niet anders. Ook hier werd stap voor stap gevolgd hoe Jezus de laatste levensdagen van zijn leven doorbracht met zijn vrienden en hoe hij door de Romeinen werd veroordeeld tot de dood aan het kruis. Het Paasverhaal Zeewolde ging echter verder en liet Jezus net als in de evangeliën opstaan uit de dood. “En of je dit nou letterlijk gelooft of niet…, veel verschil hoeft dat toch eigenlijk niet te maken”, aldus Bert van der Kuilen, die net als vorig jaar optrad als verteller. “Zolang je je laat inspireren door zijn prachtige boodschap: heb oog voor elkaar! Leef uit liefde!”

Eigentijdse nummers

De kracht van Paasverhaal Zeewolde zat ‘m niet alleen in de onderlinge interactie, maar eveneens in het ten gehore brengen van vele eigentijdse liedjes van bekende artiesten. De nummers pasten perfect in het verhaal, de meerwaarde zat ‘m erin dat je er ineens op een heel andere manier naar ging luisteren. Zo kwamen onder meer ‘Pak maar m’n hand’ (Nick & Simon), ‘Ik huil alleen bij jou’ (Ali B., Diggy Dex), ‘Horizon’ (BLØF) , ‘Door de wind’ (Miss Montreal) en ‘Deze armen’ (Jaap Reesema) voorbij. De hoofdrol van Jezus werd dit jaar vertolkt door Hans Munneke. Hij deed dat haast onopvallend en zonder enige poespas. Hans was geen ‘kinderbijbeljezus’ met lang haar en karakteristieke baard, maar bij wijze van spreken een heel gewone Zeewoldenaar. (Moeder) Maria (Annemieke Boom) in haar blauwe mantel had de lat voor zichzelf na vorig jaar behoorlijk hoog gelegd, maar opnieuw wist ze met haar heldere stem het publiek schijnbaar moeiteloos aan zich te binden. Dat gold eveneens voor de jonge Solange van Eijl die zich gepassioneerd had ingeleefd in de rol van Maria Magdalena. Bart Vrieling stond vorig jaar al op het podium als Petrus, de discipel met de meest uiteenlopende emoties en persoonlijke worstelingen, en deed dat ook nu met verve. ‘Ik heb verdomme spijt’ (liedtekst van 3JS) waren woorden die de ‘verrader’ Judas uitgesproken zou kunnen hebben, Jonathan Nuijten zong ze in zijn plaats. Miranda Goudswaard kroop in de huid van de strenge en arrogante stadhouder Pilatus. Dat ze vrouw was gaf niet, ze kon haar handen prima in onschuld wassen. Projectleider Rick Mook ten slotte had zelf ook een rol: die van de moordenaar Barabbas, die in Jezus’ plaats werd vrijgelaten. Ondersteuning was er door de band van acht muzikanten onder leiding van Mischa van Brandwijk en het koor met 23 zangers en zangeressen dat werd gedirigeerd door Hester Keekstra. Susannah Isiger had net als vorig jaar de regie.

Sponsoren

Paasverhaal Zeewolde werd mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Zeewolde. Voor de klussen werden tal van vrijwilligers ingezet. Verder waren er vier hoofdsponsoren (Moving Streetfood, Noordpool, Alga-HR en Flevo Makelaars) en 61 kleinere. De Businessclub VV Zeewolde was daarbij goed vertegenwoordigd. Drie leden van de club hadden zelfs een rol als discipel. Eigenlijk stond dat een beetje symbolisch voor dat iedere Zeewoldenaar wel een link zou kunnen hebben met het plaatselijke Paasverhaal… Wie vrijdagavond niet aanwezig kon zijn op het Raadhuisplein en Paasverhaal Zeewolde toch wil zien, krijgt Eerste Paasdag een herkansing via de Lokale Omroep Zeewolde. De uitzending is te zien van 20.00 tot 21.30 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding