Afbeelding
Rein Zijlstra

Fotoshoot voor Veteranendag krijgt bijzondere wending

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Vanwege de coronamaatregelen gaat de Nationale Veteranendag voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door. De fotoshoot bij het Vliegers- en Veteranenmonument voor de speciale editie van Checkpoint mocht zaterdag echter wel worden gehouden en had een heel bijzondere wending. Op het Raadhuisplein vond er een spontane ontmoeting plaats met de op de eerste dag van deze maand 100 jaar geworden Zeewoldenaar Jos Wessels. Jos was in zijn jonge jaren KNIL-militair en dat schiep direct een band…

Corona legt in deze tijd altijd en overal beperkingen op. De veteranen mochten dan weliswaar wel een fotoshoot maken bij hun monument aan de Kastanjelaan, ergens met elkaar eten was niet mogelijk. Het Raadhuisplein was echter groot genoeg en hier waren wel mogelijkheden de zelf meegebrachte boterhammen te nuttigen. Jos Wessels was juist bezig met zijn familie een ‘rondje Zeewolde’ te maken en zag de motoren op het Raadhuisplein. Hij was vroeger ook motorrijder geweest en mag nog steeds graag naar motoren kijken. Jos bracht zijn jeugd in Nederlands-Indië door en toen hij door enkele motorrijders in het Indonesisch werd aangesproken, was het feest helemaal compleet. Op zijn 100e verjaardag kreeg Jos onlangs het ‘Ereteken van Orde en Vrede’. Onderscheiden KNIL-militairen hebben echt aanzien binnen de veteranengemeenschap. Zodoende kreeg Jos zaterdag spontaan een bijzonder eerbetoon. “Sommige dingen kun je niet plannen, maar gebeuren gewoon”, aldus de Zeewolder veteraan Helmut Hermans.

De fotoshoot komt overigens in de speciale Veteranendageditie van Checkpoint in juni. Het thema daarbij is ‘wat doen veteranen op Veteranendag?’. Onder normale omstandigheden maken de veteranenmotorrijders op de vrijdag voorafgaand zes ritten vanuit alle windstreken naar een plaats in Midden-Nederland. Op zaterdag gaan er dan 250 van hen naar Den Haag. Bij de ritten zijn er twee vaste stops: een bezoek aan een instelling van maatschappelijk nut (school, verzorgingstehuis enz) en de kranslegging bij een monument. Het eerste was vanwege COVID niet mogelijk, de kranslegging bij het monument aan de Kastanjelaan kon zaterdag wel doorgang vinden.