Afbeelding
Foto: Erik Wallenburg, Zeewolde Actueel

Paasverhaal Zeewolde kan je onmogelijk koud laten

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE - Het Paasverhaal Zeewolde was een schot in de roos. Het werd vrijdagavond 15 april krachtig en overtuigend neergezet voor een bomvol Raadhuisplein. Gelovig of niet, er zat voor iedereen een boodschap in. En het was aan jezelf om hier een hoopvolle boodschap van te maken... De initiatiefnemers mogen met recht trots zijn. Sterker nog, hier mag Zeewolde trots op zijn!

Juiste toon
Het Paasverhaal Zeewolde vertelde over de laatste levensdagen van Jezus en de manier waarop hij die doorbracht met zijn vrienden. Alle donkere zijden uit een mensenleven werden hierbij belicht: afgunst, egoïsme, angst, onzekerheid, verdriet, haat en zelfs verraad. Maar Pasen zou Pasen niet zijn als daar niet iets anders tegenover zou staan: licht, hoop, geloof, vertrouwen en vooral liefde. De EO kwam in 2011 voor het eerst met een eigentijdse tv-registratie van het paasverhaal, The Passion. Later nam KRO/NCRV het mega-spektakel over en ook dit jaar waren er weer meer dan tweemiljoen kijkers. Het Paasverhaal Zeewolde hield het iets bescheidener, maar maakte vrijdagavond wel veel indruk op het toegestroomde publiek (waaronder veel jeugd) op het Raadhuisplein. Er stond wel een gemeen windje, maar het verhaal kon je onmogelijk koud laten.


Verteller Bert van de Kuilen (foto: Erik Wallenburg, Zeewolde Actueel)

Bert van de Kuilen trad op als verteller. Bij hem geen haperingen, zoals bij zijn ‘collega’ daags tevoren bij The Passion, hij sloeg de juiste toon aan en leidde zijn gehoor helemaal door het tweeduizend jaar oude verhaal. Soms bracht hij het dichtbij: in Zeewolde gebeurt er eveneens van alles, maar ook hier kun jíj het verschil maken en het lichtje zijn dat de duisternis opheft, al is het maar voor even. Bart Jansen was aangezocht Jezus te spelen. De onderwijzer uit Harderwijk deed dat vol verve. Daar had hij geen baard of lang haar voor nodig. 


Annemieke Boom in de rol van Maria (foto: Erik Wallenburg, Zeewolde Actueel)

De rol van Maria werd gespeeld of liever gezegd gezongen door Annemieke Boom. Annemieke, ook al werkzaam in het onderwijs, had de avond van haar leven. Als zij op het podium kwam, wist het publiek dat er een lied met inhoud kwam en dat dat vol overgave zou worden gebracht. Vooral het duet met Maria van Magdalena (Annelien Westerkamp), een (de?) vriendin van Jezus, raakte en ontroerde. Datzelfde gold voor het lied ‘Alles komt goed’ van Jaap Reesema, dat in het Paasverhaal Zeewolde dankzij Petrus (Bart Vrieling) een extra dimensie meekreeg. Bijzonder was voorts hoe er allerlei Zeewolder elementen in het Bijbelse verhaal werden vervlochten, zoals de skatebaan, de Oude Bieb en de winkelstraten. Een vondst in de vorm van een knipoog was het glas van eetcafé ‘De Mens’, waarin wijn (symbool voor het bloed van Jezus) werd geschonken.

Boodschap
Judas (Jonathan Nuijten) werd niet neergezet als een ‘vieze, vuile verrader’, maar als iemand die het net als Petrus en de andere vrienden niet lukte de weg van zijn ‘Meester’ te gaan. Zwaar teleurgesteld pleegde hij zijn verraad met de heimelijke ‘Judaskus’, maar ook daar kreeg hij later weer spijt van, te laat. Want intussen was Jezus al ‘overgeleverd’ aan stadhouder Pontius Pilatus (Raymond Schmitz), die te laf was de onschuldige ‘koning der Joden’ vrij te laten en, populistisch als hij was, het volk liet kiezen. Het volk liet er geen twijfel over bestaan, de moordenaar Barabbas (Fred Ots) moest worden vrijgelaten en Jezus gekruisigd. Pilatus kon zodoende zijn ‘handen in onschuld wassen’. De dood aan het kruis op ‘Goede Vrijdag’ was het trieste einde van de ‘Mensenzoon’. Of toch niet? Volgens verteller Bert van de Kuilen niet. In de Bijbel wordt verteld dat Jezus ‘op de derde dag’ opstond uit de dood. Petrus, de andere vrienden, de beide Maria’s, ze hadden hem allemaal ontmoet. Volgens het verhaal was Jezus sterker dan de dood, zijn Liefde overwint uiteindelijk alles. Die hoopvolle boodschap wilde het Paasverhaal Zeewolde meegeven, maar dat moet je natuurlijk wel geloven…

Uitzending bij LOZ
Nog een paar namen die beslist moeten worden genoemd: Rick Mook (projectleider), Susannah Iseger (regisseur), Hester Keekstra (koorleider/dirigent) en Mischa van Brandwijk (bandleider). Als het aan de organisatie van Stichting Paasverhaal Zeewolde ligt, krijgt het evenement volgend jaar een vervolg. Het publiek was het daar vrijdagavond helemaal mee eens. Wie niet bij het livegebeuren aanwezig was, krijgt zondag 17 april (Eerste Paasdag) van 20.00 tot 21.30 uur een herkansing bij de Lokale Omroep Zeewolde. Hiervoor dient te worden afgestemd op XS4ALL digitaal kanaal 1481, Ziggo Digitaal kanaal 39 of de website: www.lokaleomroepzeewolde.nl/tv.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
sdr
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 12 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 13 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 14 uur geleden