Foto: Zeewolde Actueel

Dierentuin op stelten in ‘Verboden te voeren’

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — In totaal zes voorstellingen werden vrijdag 12 april gegeven in theater The Lux. Overdag werden maar liefst 1140 onderbouwleerlingen van Zeewolder basisscholen getrakteerd op een lekker chaotisch en bij vlagen slapstickachtig toneelstuk waarin hun eigen meesters en juffen zich heerlijk uitleefden. ’s Avonds mochten ze nog één keer ‘los’, voor gemend publiek. Bijna letterlijk ‘even de beest uithangen’, dat ging de spelers opvallend goed af… 

‘Verboden te voeren’ schurkte overigens tegen het genre ‘musical‘ aan, want gesproken scenes werden soepel afgewisseld met vrolijke meezingliedjes, begeleid door een vier man sterk combo dat van wanten wist. Vijf voorstellingen achter de kiezen en een zesde nog te gaan, dat had bij de acteurs hoorbaar z’n weerslag op de stembanden, niet in de laatste plaats omdat de typetjes in kindertoneel doorgaans flink uitvergroot worden neergezet. Spannende stiltes waren in ‘Verboden te voeren’ zeldzaam, terwijl de scenes met groot gebaar en veel geschreeuw elkaar rap afwisselden. Lichte hysterie hoort bij kindertoneel, en dat miste z’n uitwerking niet. De kleinen genoten met volle teugen.        

Nog voor een woord was gesproken werd duidelijk dat een dierentuin de plaats van handeling was. Een fraai decor toonde een muur waarover de langnekken nieuwsgierige blikken wierpen op het verzamelde publiek. Giraffe, lama, struisvogel, ze wiegden voorzichtig mee op de maat van de openingsmuziek. Daarna ontvouwde zich een grappig verhaal waarin parkdirecteur Jongevoets uiteindelijk de grote boosdoener bleek. Hij had clandestien een zeldzame vogel, de Oelewapper, naar het park weten te halen, “want pinguïns had hij óók al niet!” Jokkebrok en dief tegelijk dus, en die misdaad moest wel uitkomen, mede door toedoen van de bedachtzame rechercheur De Sock, “met c – k!” Jongevoets moet door het stof, tot zichtbaar genoegen van Olga Onderdaan, zijn slaafse secretaresse die er uiteindelijk tabak van heeft en het bijltje erbij neer gooit. 

Andere personages met een aandeel in het verhaal waren voor de hand liggende personeelsleden van een dierenpark, zoals een oppasser, een ‘poepschepper’, een dierenarts, etc. Zelfs Freek Vonk en koningin Maxima maakten hun opwachting! Aan het slot gold natuurlijk ‘eind goed, al goed’, en met een uitbundig slotlied werd dat onderstreept. Het gezelschap ‘Schooltoneel Zeewolde’, zowel acteurs als musici en crew achter de schermen, hadden eer van hun werk. Het joelend applaus namen ze dankbaar in ontvangst.