Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Lokaal talent in verrassend Tulpenconcert

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Zeewolde Live kon er eigenlijk niet onderuit. Met tulpenpracht in en rondom de bebouwde kom van Zeewolde móest die kleurigheid in een of andere vorm wel terugkomen in een cultureel evenement. Dat werd het Tulpenconcert, met vanzelfsprekend lokaal muzikaal talent en als kers op de lentetaart bollenteler Rick Klink, die in twee etappes stilstond bij de geschiedenis van de bollenteelt en de tijdlijn ‘van bol tot bloem’. Zeewolde smulde ervan.

Zaterdagavond 13 april was Theater The Lux even voor achten nagenoeg geheel gevuld en in afwachting van wat komen ging. “Geen idee, eigenlijk”, zei iemand op de vraag naar een programma. “Ik laat me verrassen!” Die wens kwam uit. Beide vocale ensembles die bij toerbeurt een optreden zouden verzorgen stonden bij het startsein klaar om het lied ‘Zeewolde 40 jaar’ ten gehore te brengen. “Zeewolde is uit de kluiten gewassen, een dorp waar je u tegen zegt.” Die refreinregel pakte, en werd even later van harte meegezongen. Qua melodie en harmonie een heel toegankelijke meezinger, die in dit jubileumjaar hoogstwaarschijnlijk vaker zal klinken. De eerste verrassing zát.


‘Voice Zeewolde’ - Zeewolde Actueel

‘Voice Zeewolde’, van origine een oecumenisch jongerenkoor, is een oude bekende met een fris en jong voorkomen. Al dertig van de veertig bestaansjaren van Zeewolde laten ze van zich horen. De jongeren van weleer zijn weliswaar wat ouder, maar nieuwe aanwas houdt de klank open en helder. Dirigente Hester Keekstra leidde bescheiden maar met vaste hand in ‘lichte kost’. Zowel prettig in het gehoor liggende Engelstalige musicalcovers als Nederlandstalige pop kwamen aan bod, en dat wisselde aangenaam af. Een prachtige tekst van Daniel Lohues heeft als titel ‘Als de liefde maar blijft winnen’, en begint met het zo aansprekende ‘Zolang de oostenwind blijft waaien’. Dáár pak je Zeewolde mee, en ‘Voice’ wist het overtuigend en pakkend te brengen. Gul applaus volgde. 


‘Vocal Flavour’ - Zeewolde Actueel

‘Vocal Flavour’ is ook geen onbekende in Zeewolde, maar dit jongerenkoor wist aanvankelijk de coronaperiode niet te boven te komen. In 2020 besloten ze te stoppen, maar kennelijk zag dirigent Rohan Poldervaart toch kans om de naam nieuw leven in te blazen. Vijftien jonge meiden stonden op het podium, met Poldervaart dirigerend aan de piano en gitaar en percussie aan de zijlijn. Wat ze brachten overtrof alle verwachtingen. Qua klank en stijl doet het denken aan ‘women’s barbershop’, maar dan zonder de kenmerkende baslijn: close harmony voor hoge stemmen. In op maat gesneden arrangementen kwam een breed scala aan eigentijdse én wat oudere popmuziek voorbij, in de brede betekenis van ‘pop’. Beheerst, ritmisch bijkans perfect, loepzuiver én nog eens zonder aarzelen alles uit het hoofd, hun repertoire stond werkelijk als een huis. Dán klinkt een Beatle-evergreen als ‘Here comes the sun’ natuurlijk onweerstaanbaar aanstekelijk, evenals de formidabele afsluiter ‘Think’ (Freedom!) van de onvergetelijke Aretha Franklin. Het publiek ging nog net niet ‘op de banken’, maar veel scheelde het niet… Dit hernieuwde ‘Vocal Flavour’ was de verrassing van de avond, en Zeewolde Live tekende een gedenkwaardige avond bij in de annalen. 

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 5 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 9 uur geleden