Afbeelding
Youen

Zonne-energie op het dak van sportcomplex Het Baken

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Binnenkort begint de installatie van 612 zonnepanelen op het dak van het nieuwe sportcomplex Het Baken. De opbrengst van deze zonnepanelen aan elektra is ongeveer 200.000 Kwh/jaar. Dat komt overeen met het energieverbruik van ongeveer 72 Nederlandse huishoudens.

Duurzame maatregelen
Behalve deze zonnepanelen zijn er nog meer duurzame maatregelen in het nieuwe sportcomplex. Hierbij is het duurzaamheidsprincipe Trias Energetica toegepast. De Trias Energetica is erop gericht om zoveel mogelijk energie te besparen, daarnaast zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken en te gebruiken en tot slot zo min mogelijk fossiele energie te gebruiken. Het sportcomplex wordt daarom optimaal geïsoleerd. De ramen van het zwembad zijn bijvoorbeeld van driedubbel glas voor optimale isolatie, is er extreem goede kierdichting tegen tocht en wordt warmte teruggewonnen in het klimaatbeheersingssysteem.

Geen gebruik aardgas 
Het zwembad is all-electric. Dat wil zeggen dat er geen aardgas wordt gebruikt om het sportcomplex én het zwemwater te verwarmen. In plaats daarvan komt er op het dak een dubbele warmtepompinstallatie te staan. Een warmtepomp haalt warmte van buiten met een hoge efficiëntie. Dat kan ook als het vriest. De warmtepomp werkt op elektriciteit en functioneert eigenlijk als een omgekeerde koelkast.
Naast de energiemaatregelen wordt ook natuur-inclusief en klimaat-adaptief gewerkt door het aanbrengen van groene sedumdaken, nestkasten en een groene inrichting op het voorplein.

Subsidie
De rijksoverheid geeft subsidie voor de exploitatie van de zonnepanelen op sportcomplex Het Baken. Met deze subsidieregeling stimuleert de rijksoverheid de productie van duurzame energie en CO2-reductie.

Wethouder Ewout Suithoff, met zowel sport als duurzaamheid in zijn portefeuille: “Het Baken is straks hét voorbeeld dat een gebouw mooi, functioneel en duurzaam kan zijn. Ik kijk er naar uit om het totale sportcomplex te mogen openen in juni 2022.”