Afbeelding
Foto: Unsplash

Mogelijke OZB-verlaging om inwoners tegemoet te komen

Gemeente

ZEEWOLDE – Ondanks de lastige huidige situatie heeft gemeente Zeewolde de haar financiën de komende jaren op orde. Dat blijkt uit de begroting 2023 – 2026 die onlangs aan de raad is voorgelegd. Ook de kas van de Algemene Reserve blijkt goed gevuld.

Ondertussen voelen de burgers de pijn in de portemonnee vanwege de almaar stijgende kosten. Wethouder financiën Winnie Prins geeft toe dat deze begroting nogal afsteekt tegen de situatie waarin veel inwoners zich momenteel bevinden. Zij geeft aan ‘heel graag iets voor de inwoners te willen doen om de lasten te verlichten’, maar dat de gemeente ‘niet veel knoppen heeft om aan te draaien’. Ook de goed gevulde Algemene Reserve kan daar niet veel in betekenen. De provincie staat niet toe dat daar zomaar een greep in wordt gedaan.

“Een eerste stap is iets met de onroerende zaakbelasting (OZB) te kunnen doen.”, vertelt wethouder Prins. Twee jaar geleden werd de OZB nog verhoogd om het tekort in het sociaal domein af te dekken. De wethouder zegt er vertrouwen in te hebben dat het collegevoorstel wordt aangenomen. “De raad heeft twee jaar geleden bij de verhoging de belofte gedaan om weer naar de OZB te kijken op het moment dat dat mogelijk is. We zitten nu weliswaar in een andere situatie, maar we gaan die belofte zeker gestand doen. In december gaan we in gesprek met de raad om te kijken wat we al kunnen doen.”