V.l.n.r. Sake Saakstra (bestuurder Ante), Erik van de Beld (wethouder), Peter Taks (bestuurder Ante) en Betty Geerse (locatiedirecteur).
V.l.n.r. Sake Saakstra (bestuurder Ante), Erik van de Beld (wethouder), Peter Taks (bestuurder Ante) en Betty Geerse (locatiedirecteur). Foto: Zeewolde Actueel

Gemeente en Stichting Ante tekenen convenant over onderwijs op azc

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE - Gemeente Zeewolde en Stichting Ante tekenden dinsdagmiddag in de B&W-kamer van het gemeentehuis een convenant, waarin hun samenwerking werd vastgelegd ten aanzien van De Bosruiter, de ‘basisschool voor nieuwkomers’ (met voornamelijk kinderen van het azc aan de Bosruiterweg). Het convenant werd namens de gemeente Zeewolde ondertekend door wethouder Erik van de Beld (Onderwijs) en namens Stichting Ante door Sake Saakstra, voorzitter van het College van Bestuur a.i.

Nieuwe bestuurder

Peter Taks, de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Ante, en Betty Geerse, locatiedirecteur van De Bosruiter, waren eveneens bij de ondertekening aanwezig. Stichting Ante verzorgt openbaar onderwijs in Dronten en Zeewolde en is ook verantwoordelijk voor het onderwijs op de begin dit schooljaar gestarte ‘De Bosruiter, basisschool voor nieuwkomers’. De andere scholen van de stichting zijn in Zeewolde ‘t Wold, De Wetering, ‘t Kofschip en Panta Rhei.

Veel inschrijvingen

Het azc aan de Bosruiterweg werd op maandag 11 september jl. heropend. De gemeente had met het COA bedongen dat er uitsluitend gezinnen en nareizigers zouden worden gehuisvest, dit mede omdat dit beter zou matchen met het nabijgelegen arbeidsmigrantencomplex (dat eerst nog moest worden verhuisd). Op het azc in Zeewolde zouden maximaal 600 asielzoekers worden ondergebracht en die afspraak geldt nog steeds. Daarbij werd ervan uitgegaan dat 10 procent ervan een basisschoolkind zou zijn (leeftijd tussen de 4 en 12 jaar). Het zou dan gaan om rond de zestig kinderen. Die 10 procent bleek niet helemaal juist ingeschat, vertelde locatiedirecteur Geerse dinsdagmiddag. Het park is nog lang niet vol, maar er zijn inmiddels reeds 92 basisschoolkinderen ingeschreven (incl. tien nareizigers). Zo’n vijftig ervan gaan nu al naar school en gaan daarvoor naar de tijdelijke huisvesting van de azc-school aan de Kortsteel (in de volksmond ‘de oude Kiekendief’ geheten). Zij zijn verspreid over vier groepen en worden dagelijks met een bus gebracht en weer opgehaald.

Les in shifts

Door de grote toestroom van leerlingen wordt het voor het ‘zeer enthousiaste en supergemotiveerde schoolteam’ wel even schakelen, zo gaf Geerse dinsdagmiddag aan. Er zal daarom tussen de herfst- en kerstvakantie in zogenoemde shifts worden gewerkt. Het ene deel van de leerlingen krijgt dan les van 08.30 tot 11.30 uur en het andere deel van 12.00 tot 15.00 uur. Daarbij zal er voornamelijk les worden gegeven in de hoofdvakken Nederlandse taal, lezen en rekenen. Vakken als gymnastiek, muziek en handvaardigheid kunnen voorlopig niet aan de orde komen, aldus Geerse dinsdagmiddag heel spijtig. In de tussentijd wordt er naarstig gezocht naar ‘bemensing’ van extra groepen (of mogelijk andere alternatieven). Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er begin januari 2024 een (geprefabriceerd) schoolgebouw zou worden geplaatst op het azc aan de Bosruiterweg. Het is op dit moment echter nog niet zeker of deze datum wordt gehaald en ook niet uit hoeveel lokalen het schoolgebouw moet bestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding