Afbeelding
Foto: Henk Meijer

“Verkiezingsuitslag signaal om weer normaal met elkaar te gaan praten”

· leestijd 1 minuut Politiek

BATHMEN/ZEEWOLDE – Het was woensdagavond 15 maart groot feest in het uitgaanscentrum Boode in het Overijsselse Bathmen (bij Deventer). De BBB schreef historie met een verkiezingsoverwinning die aan duidelijkheid niets te wensen overliet en dat werd er gevierd. Het was met recht ‘Sweet Caroline’. Akkerbouwer Henk Meijer uit Zeewolde was erbij.

Samen met zijn vrouw Thea en enkele andere agrariërs ging Meijer woensdagavond naar Bathmen. De zaal met in totaal zo’n 250 BBB-aanhangers ontplofte bijna toen de exitpolls van Noord-Holland, Overijssel en Noord-Brabant bekend werden gemaakt. “We hadden op een mooie uitslag gerekend, maar dat het op deze manier zou uitpakken hadden we echt niet verwacht”, is Meijer, akkerbouwer aan de Dodaarsweg, nog steeds onder de indruk. “En het zijn echt niet alleen boeren die op de BBB hebben gestemd. In Drenthe zaten we ook boven de 30 procent. En wat denk je van Noord-Holland en Utrecht? Zelfs in Amsterdam haalde de BBB 8,1 procent.”

‘Traditionele’ stemmer

Voorheen was Meijer een ‘traditionele’ stemmer. Meestal stemde hij CDA, maar hij kon ook weleens een uitstapje naar de ChristenUnie maken. Meijer verwijt deze partijen dat ze zich vervreemd hebben van hun eigen achterban. “Ik voelde me niet meer gehoord. Daarnaast stoor ik me aan het populisme van veel partijen. Geert Wilders, Tjeerd de Groot van D66 en Laura Bromet van GroenLinks bijvoorbeeld roepen maar wat, maar ze komen niet met concrete oplossingen. Kijk maar eens, niets is onderbouwd, maar vaak gebaseerd op emotie. Het is tegenwoordig zo gauw modder gooien en maar wat schreeuwen. Caroline van der Plas spreekt gewoon weer de Nederlandse taal, terwijl ze de problemen echt niet ontkent.”

Want problemen zijn er, dat snapt Meijer ook wel. “Toen ik 59 jaar geleden werd geboren, waren er drie miljard mensen op de wereld. Nu zijn dat er acht, jaarlijks komen er 85 miljoen mensen bij, dat is elk jaar de bevolking van Duitsland! Ik snap echt wel dat dat wat met milieu doet, maar al die mensen zullen toch ook gevoed moeten worden. En aanpakken van stikstof, dat wil de BBB ook best. Maar dan wel over de hele linie en niet alleen de veehouders. Het moet gebaseerd zijn op feiten en niet op aannames.”

Valkuil

Het gedwongen onteigenen van agrariërs ziet Meijer op geen enkele manier als oplossing, integendeel. “Zover moeten we het helemaal niet laten komen. Laten we eerst weer normaal met elkaar gaan praten en naar innovatieve oplossingen blijven zoeken.” Meijer hoopt niet dat de BBB in dezelfde valkuil stapt als LPF en Forum voor Democratie met hun opgaan, blinken en verzinken. “Ik verwacht dat ook niet. Er staan op de kandidatenlijst mensen uit allerlei beroepsgroepen en met kennis van zaken, de lijst is veel breder dan alleen boeren. Er is degelijk over nagedacht. Het is goed voorbereid, er hoeven nu niet plotseling mensen van de straat te worden geplukt.”

Een omgekeerde vlag hing er de afgelopen maanden niet op Meijers erf aan de Dodaarsweg. “Nee, dat ging mij te ver. Maar ik ben samen met heel veel anderen de situatie beu. We willen weer rust, perspectief en weten waar we aan toe zijn. Duidelijkheid, maar wel op een eerlijke manier.”

Afbeelding