Bas Pieterse en Sandra Visser van het Zeewolde Endurance bestuur reiken de prijzen uit aan de winnende estafette-teams van RSG Levant
Bas Pieterse en Sandra Visser van het Zeewolde Endurance bestuur reiken de prijzen uit aan de winnende estafette-teams van RSG Levant Eigen foto

Zeewolde Endurance levert topevenement af

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE - Er wordt in Nederland vaak geklaagd en gekletst over het weer, een van dé grote gespreksonderwerpen. In Zeewolde was dat deze week terecht, want blikken op de Buienradar toonden, voor met name afgelopen vrijdag, steevast niet slechts grote kans op regen maar ook op onweer. De grootste angstgegner voor organisatoren van een buitenevenement. En voor een triathlonwedstrijd extra belastend vanwege drie verschillende locaties, wat de organisatie al voor flinke logistieke uitdagingen plaatst. Wat fijn voor de deelnemers, de vele vrijwilligers en de organisatie dat het bij een enkel spatje bleef en het onweer vervroegd werd naar donderdagnacht.

Vrijdag
Het zorgde voor louter vrolijke gezichten, die het vroegst op de vrijdag te zien waren bij de deelnemers aan de Triathlon for All. Gelukkig was het Baken na de coronasluiting weer precies op tijd geopend en kon Sybrigje Westerhof en haar crew het evenement – dat door de tussenliggende pauzes bijna een genoeglijk dagdeel in beslag nam – in goede banen leiden.

Onderwijl was het in de Aanloophaven, waarin door de relatief hoge watertemperatuur niet in wetsuit gezwommen mocht worden, een drukte van belang door het Nederlandse Kampioenschap van militairen en politie, die een internationaal podium te zien gaf. De Nederlandse rode baret Pascal Timmermans veroverde zilver nadat hij op een haar na de volledige wedstijd op kop gelegen had. ‘Maar de Duitsers winnen altijd in de laatste minuut’ waardoor de Luchtmobiele sergeant in de laatste 3 hardloopkilometers strijdend ten onder ging…..
De reacties van de deelnemers waren na afloop dermate lovend dat het Buro Internationale Militaire Sport de komende jaren graag het kampioenschap in Zeewolde wil blijven organiseren.

Dat zou in het klapstuk van de vrijdag, de Scholierentriathlon met bijna 200 scholieren en onderwijzend personeel van basis-, middelbaar en voortgezet onderwijs, niet gaan gebeuren want daar was (net als bij de Triathlon for All) elke deelnemer een winnaar. Mede doordat de zon om 15:30 was gaan schijnen, toeval bestaat toch, en dat er vele (groot)ouders en schoolkameraden aan de zijlijn stonden, was het een zeer sfeervol en sportief feest. Waarbij de winst van een trioteam van leerkrachten van de RSG Levant en het eerste team van basisschool De Wetering het vermelden waard is in de estafettewedstrijd, en de mooie tweede plek van Daan Granneman in de categorie J12-15.

Zaterdag
Precies tegengesteld was het op de tweede wedstrijddag. Vooraf prima voorspellingen maar naarmate de dag vorderde, kwamen de donkere wolken steeds meer opzetten en zouden met name in de middag ook tot uitbarsting komen. De deelnemers deerde dat niet of nauwelijks, want de temperaturen bleven steevast boven de 20 graden en konden de drie verschillende wedstrijdafstanden (sprint, OD en halve triathlon) voortreffelijk afgewerkt worden.
Meest opvallend in de uitslagen was de onverwacht sterke klassering van Bram Dekker op de Olympic Distance. Na 2:08:47 mocht hij beslag leggen op de zilveren medaille. Daarnaast scoorde Derek Farr heel sterk op de halve triathlon en was hij bij de masters 50+ derde na 4:10:02.

Overall
De organisatie van de Zeewolde Endurance heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt door een programma op te stellen dat werkelijk voor iedereen wel wat te bieden heeft. Van jong tot oud. Van volledig gezond tot (licht) gehandicapt. Van racefiets, tot bakfiets, tot rolstoel. Iedereen kon deelnemen en deed dat ook. De organisatie met zijn vele vrijwilligers maakte het mogelijk en maakte het tot een sportief feest waarop iedereen met tevredenheid op terug keek. En voerde een logistieke operatie uit met bijna militaire precisie. Mooie promo voor ons nog jonge dorp.

Zie voor uitslagen: www.zeewolde-endurance.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding