Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Iedereen blij dat ZtotZ weer doorging

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – Allemaal vrolijke gezichten bij de ZtotZ 2.0. De voortzetting van de Van Z tot Z-tocht is de meeste deelnemers goed bevallen. In totaal stonden er vrijdag 16 en zaterdag 17 september 171 wandelaars aan de start. Er waren slechts negen uitvallers. Een terugblik met (mede)organisator Joke Wessels. 

“Er duikelen allemaal gesprekken, gezichten en emoties door mijn hoofd”, kijkt Joke terug op de 25e editie van dé wandeltocht van Zeewolde. “We hebben zoveel mooie, hilarische en uitdagende momenten beleefd met elkaar, dat er ik er nog uren over zou kunnen praten. Door de jaren heen hebben we veel mensen leren kennen en het was een feest om elkaar weer te ontmoeten na twee coronajaren.” 

Nieuwe route

De nieuwe route (geheel door Zeewolde) werd erg gewaardeerd door de wandelaars. Twee keer dezelfde ronde van 55 km lopen was geen probleem voor de 110 km-wandelaars. “In de nacht ziet alles er toch anders uit dan overdag”, stelt Joke nuchter vast. “De vriendelijkheid van de vrijwilligers op de posten, de verkeerswandelaars en motorrijders werd veelvuldig genoemd. Veel wandelaars zeiden zelfs dat ze bij ons aankwamen in plaats van afvielen door alle voeding onderweg.” 

De keuze om de hele tocht in Zeewolde te laten lopen is Joke en haar crew in nog meer opzichten goed bevallen. “Het is organisatorisch veel beter te doen. En op deze manier kunnen we veel meer lokale bedrijven betrekken bij ons evenement. Er waren enkele nieuwe posten, zoals Kaasboerderij Benesse, Boeren Pitstop, Perenboer Gerard Macleane en Tung Restaurant. Met deze en de posten waar we al vaker waren geweest, waren we erg blij. De gastvrijheid van onze boeren en andere ondernemers was hartverwarmend.” Daarnaast roemt Joke de inzet van alle vrijwilligers. “Het kost gewoon tijd om elkaar weer te vinden na enkele jaren corona, maar we kunnen zeggen dat het gelukt is. Veel vrijwilligers stonden op verschillende momenten tijdens de tocht paraat.”

Minder starters

Vrijdagavond kwamen twintig mensen minder aan de start van de 110 en 80 km dan er waren ingeschreven. Ook waren de aanmeldingen voor de andere afstanden (55 en 25 km) lager dan in voorgaande jaren. Er waren zelfs helemaal geen estafetteteams meer. Daarbij zal het weer ongetwijfeld invloed hebben gehad op het aantal inschrijvingen en eveneens op de tocht zelf. Joke: “Het weer van vrijdagavond en -nacht viel ontzettend mee. Er stond wel een harde wind, maar de voorspelling van onweer en regen kwam niet uit. Zaterdag overdag waren er wel enkele felle buien, maar tussendoor kwam de zon regelmatig tevoorschijn. Daarbij maakte de wind het af en toe wel guur. Voor mij is het duidelijk dat je je niet moet laten afschrikken voor iets wat misschíen gaat komen. Iedereen die is weggebleven, heeft echt iets moois gemist.” 

Geboorte van kalfje

Bijzondere dingen waren er ook. Zo mochten de wandelaars bij Boeren Pitstop, de post aan het Erkemederpad, zelfs in de kalverschuur staan, waar ’s nachts een kalfje werd geboren. Enkele wandelaars en vrijwilligers hadden het voorrecht hier getuige van te zijn. Een van de deelnemers liep de 110 km op slippers uit, hetgeen in de categorie ‘Echt waar? Echt waar!’ een plekje verdient. 

Zo heeft Joke nog wel een leuke anekdote. “Een wandelaar uit Assen deed in 2019 voor het eerst mee. Hij kwam met de trein en reed daarna op zijn fiets van Harderwijk naar Zeewolde. Dit jaar was hij er weer bij en vertrok zaterdag na 110 km wandelaar weer fris en fruitig op zijn fiets richting station in Harderwijk.” 

Ten slotte heeft Joke nog een pluim voor wethouder Helmut Hermans, die zaterdag in alle vroegte de 55 km-wandelaars op weg stuurde. “Hij bleef daarna nog een kopje koffie drinken. Ondertussen wilden drie jongens die waren uitgevallen op de 80 km met de bus richting Harderwijk. Ze kwamen terug omdat de bus niet reed. Helmut bedacht zich niet en bood hun aan hen naar het station te brengen.”

Om in de agenda te noteren: de volgende editie van de ZtotZ wordt gehouden op vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2023. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
eerste loper binnen
Afbeelding
Afbeelding
Aanmoedigen langs de route
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding