Gert Blom, voorzitter VV Zeewolde.
Gert Blom, voorzitter VV Zeewolde. Foto: Ruud van Velzen

Grote zorgen bij voetbalvereniging Zeewolde over nieuw energiecontract

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – De prijzen voor gas en elektra zijn de voorbije maanden explosief gestegen. Heel het land heeft ermee te maken en ook de voetbalvereniging Zeewolde ontkomt er niet aan. Zonder maatregelen gaan de energiekosten bij de vereniging van 3.000 naar 30.000 euro per jaar. Voorzitter Ger Blom maakt zich dan ook grote zorgen. 

Nieuw seizoen

Het leek allemaal zo goed te gaan met de voetbalvereniging. Vorig seizoen werd uitgebreid het 40-jarig bestaan gevierd en ook het nieuwe begon heel hoopvol met een flinke aanwas van leden. Er leek voor de voetballers geen vuiltje aan de lucht... “Het groei van de meisjesafdeling ging gestaag door”, aldus Blom enthousiast. “Ook het aantal senioren nam toe. We zagen zelfs leden die jaren geleden vertrokken, weer terugkeerden en zich aansloten bij vriendenteams. De grootste groei zat ‘m echter aan de onderkant tot negen jaar en dat was natuurlijk heel hoopvol.” Blom constateerde een dipje bij jongeren tussen 15 en 17 jaar. “Bij hen is er twijfel of ze wel door moeten gaan met een teamsport of misschien liever overgaan op individuele sporten als hardlopen en padel.” Veel grotere zorgen heeft de voetbalvoorzitter echter over de huidige energiecrisis. Ook zijn vereniging ontkomt er niet aan. “We hebben nog een contract met de energieleverancier tot het einde van dit jaar. Dat ziet er redelijk comfortabel uit. Maar ja, op 1 januari is dat wel afgelopen. Als we niets doen, zullen de kosten stijgen van 3.000 naar 30.000 euro per jaar. We komen niet in aanmerking voor overheidssteun, omdat die niet geldt voor bedrijven en verenigingen. We staan er dus alleen voor. Maar we kunnen het niet alleen, althans niet op eigen kracht.” Het verhogen van contributie zou een mogelijkheid zijn, maar dat heeft Bloms voorkeur niet. “Contributies zijn bedoeld om het spelletje mogelijk te maken en om trainingen en wedstrijden te faciliteren. Niet om potjes op te bouwen die investeringen in je accommodatie mogelijk maken. En daarbij, je hebt het al gauw over twee tot drie euro extra contributie per maand. Nu hebben we wel steunfondsen voor leden die hun contributie niet kunnen betalen, maar het zou toch doodzonde zijn dat ouders hun kind om deze reden van de voetbal afhalen. We willen onze leden behouden en zoeken naar mogelijkheden.”

Ledenvergadering

De douches een paar graden kouder afstellen of minder douchen, er zijn allerlei ‘besparingen’ te bedenken. Er zijn zelfs al verenigingen in de regio waar er na een doordeweekse training helemaal niet meer wordt gedoucht. Blom heeft wel zo zijn bedenkingen. “Douches een paar graden kouder zet nauwelijks zoden aan de dijk. Niet douchen zou ik heel vervelend vinden, zo kort na de coronaperiode toen dat ook niet mocht. Ook is het niet hygiënisch om niet gedoucht bij elkaar te gaan zitten voor de derde helft.” Tijdens de coronatijd gingen teams vaak eerder trainen, om zodoende minder licht nodig te hebben. Zeker het overwegen waard, volgens Blom. “Maandagavond 26 september hebben we een algemene ledenvergadering, die komt misschien wel als geroepen. Dan kunnen we horen hoe de leden erover denken.” Ondertussen kijkt Blom toch wel met enige jaloerse blik naar de hockey- en de jeu de boulesvereniging, die een energiecontract hebben tot eind 2023. “Die kunnen nog wat langer nadenken. Wellicht moeten we naar de gemeente of de landelijke overheid. Dan vraag je natuurlijk wel gemeenschapsgeld, maar laat het duidelijk zijn dat wij het niet op de bank hebben staan.”

!