Afbeelding
Eigen foto

Gemeentebestuur ervaart sportieve zeilprestaties op het Wolderwijd

· leestijd 1 minuut Sport Instagram

ZEEWOLDE - Onder prachtige condities werd woensdagavond 7 juni de negende editie van de Gemeentecup 2023 gevaren. Hiervoor was het gemeentebestuur door de Watersportvereniging Zeewolde uitgenodigd. De genodigden konden op het water de sportieve prestaties van de deelnemende zeilboten ervaren én het prachtige Wolderwijd in het Randmerengebied bekijken.

Elke woensdagavond van mei tot september worden de Woensdagavond Competitie zeilwedstrijden gehouden. De Gemeentecup is een wedstrijd binnen de reguliere WAC wedstrijden. Voor de Gemeentecup hadden zich 12 deelnemers opgegeven, waaronder burgemeester Gorter en wethouder Erik van de Beld. Samen met  tien raadsleden werden zij over een aantal zeilschepen van WVZeewolde verdeeld.

Even na half zeven voeren de zeilschepen de Aanloophaven uit naar het wedstrijdgebied op het Wolderwijd. Zon en een mooie stevige bries zorgden voor optimale zeilcondities. Om even na half acht waren alle deelnemers gestart. De burgemeester en raadsleden konden, afhankelijk van hun eigen vaardigheid actief meedoen als bemanningslid. Dit onder de deskundige leiding van de schipper en bemanning.
Gedurende de wedstrijd werd de wind bij vlagen duidelijk steviger en kon er volle bak gezeild worden, waarbij prachtige manoeuvres en tactische keuzes het verschil konden maken. Na een uur finishten de eerste deelnemers op de snelste boten, de wat langzamere boten volgden in het half uur erna.

Na de wedstrijd kwamen deelnemers, schippers en bemanning bij elkaar op De Bolschuit, het clubschip van de Watersportvereniging. Er werd met veel enthousiasme over de zeilwedstrijd gepraat. Het wachten was op de uitslagverwerking. Hiervoor wordt het type boot gecorrigeerd op de gezeilde tijd, zodat een bootonafhankelijke tijd kan worden bepaald.
Om kwart over tien werd de uitslag van de Gemeentecup 2023 bekendgemaakt. In eerste instantie bleek dat de Marlin op nummer 2 was gefinisht met burgemeester Gerrit Jan Gorter aan boord en dat de eerste plaats voor de Ferox was met aan boord raadslid Steven Scheffer. De prijs, een wisselbeker voor de eeuwige roem is ook zo uitgereikt.
De volgende dag werd echter duidelijk dat er een foutje zat in de verwerking van deze uitslag. De eerste plaats, met 8 seconden verschil, bleek toch de Marlin te zijn en de Ferox op plaats 2. De betrokken deelnemers en bemanningen zijn hiervan inmiddels op de hoogte gebracht.

Komende woensdagavond zal de prijsuitreiking voor plaats 1 en 2 opnieuw plaatsvinden en de eer voor de bemanning van de Marlin en burgemeester Gorter worden hersteld. Watersportvereniging Zeewolde betreurt het dat deze fout heeft plaatsgevonden. “Toch kijken we vooral terug op een prachtige avond met een mooie zeilwedstrijd, waaruit blijkt hoe waardevol het (wedstrijd)zeilen op ons prachtige Wolderwijd en de Veluwe Randmeren is en Zeewolde verrijkt.”

.

Afbeelding
Afbeelding