Afbeelding
Foto: Cees Steijger

Hachelijk avontuur op Wolderwijd loopt met sisser af

· leestijd 1 minuut Algemeen

 ZEEWOLDE - De Havendagen begonnen op vrijdagmiddag 22 juli met een vaartocht van oude platbodems op het Wolderwijd. Voor de opvarenden van de WR12 – een houten Wieringeraak uit 1898 - werd het nog best even een spannend uitje. 

Drie klassieke botters waren gehuurd door ondernemer René van Schajik uit Zeewolde. In totaal zesendertig relaties, collega’s en vrienden van hen maakten een vaarttocht naar het eiland De Biezen, waar het gezelschap werd getrakteerd op een hapje, een drankje en de prachtige natuur daar. Op de terugweg werden de zeilen gehesen en werd de vaarttocht terug naar de Aanloophaven gemaakt. 

Omdat de wind het liet afweten moesten de motoren bijgezet worden; burgemeester Gerrit Jan Gorter liep op het Raadshuisplein immers al te ijsberen omdat hij samen met René van Schajik – die ook voorzitter van Puur Zeewolde is – de Havendagen om 17.00 uur zou openen. En toen ging het mis! De WR12 – een houten Wieringeraak uit 1898 - maakte water! En niet zo’n beetje ook. Er moest met een emmer flink gehoosd worden. Dat hielp maar hulp was wel geboden.

Voor de mannen op de WR89 Arjaantje, een vissersbotter uit Makkum, betekende dit een extra rondje op het Wolderwijd om de opvarenden, allen dames, te redden. De WR89 werd vastgelegd aan de WR12 en de dames stapten midden op het Wolderwijd over. Onder luid getoeter en vrolijk gezang van de dames aan boord liep het span de Aanloophaven binnen. Aan de kade vroeg een enkeling zich af hoe het nou kan dat een ploeg van 12 man uit de haven vertrekt en met 12 vrouwen weer terugkomt! Tot opluchting van de burgemeester bleek het avontuur met een sisser afgelopen en kon de opening van de Havendagen zonder verdere vertraging plaatsvinden. 

De oorzaak van de averij: een kapotte dompelaar in de motorruimte, wat in de Aanloophaven nog kon worden gerepareerd waarna de bejaarde botter uit Wieringen weer kon aanmeren en koers naar Harderwijk kon zetten.