Biogas-boer Gert-Jan van Beek
Biogas-boer Gert-Jan van Beek Foto: Eigen foto

Warmtenet Zeewolde verder uitgebreid en verduurzaamd

· leestijd 1 minuut Zakelijk

ZEEWOLDE – In de Polderwijk worden al 1600 woningen, bedrijven en scholen verwarmd met duurzame warmte uit biogas via het warmtenet geleverd door Ennatuurlijk. “Door slimme optimalisaties en vernieuwende techniek zoals warmtecascadering kunnen we nog eens ruim 900 woningen extra verwarmen met dezelfde bron: biogas van boer Gert-Jan van Beek”, laat Peter Slot key accountmanager van Ennatuurlijk, weten. Wethouder Wim van der Es: “Wij zijn blij met het resultaat zoals het er nu ligt en trots dat een lokale biovergister bron is voor het warmtenet.”

Gert-Jan van Beek is biogas-boer van het eerste moment: vanaf 2008 wordt er in de vergistingsinstalalatie bij zijn boerenbedrijf biogas gemaakt uit landbouwafval en koemest. Met het biogas wordt via een warmtecentrale (een warmte-krachtkoppeling (WKK)) gelijktijdig duurzame elektriciteit en warmte opgewekt. Via een warmtenet levert Ennatuurlijk deze warmte aan de woningen in de Polderwijk. “Maar dat hele systeem kon een stuk efficiënter”, licht Slot toe. “Door moderne procestechnieken konden we de biogasinstallaties en de WKK optimaliseren, waardoor we meer warmte uit biogas kunnen opwekken bij Gert-Jan.”

Warmte twee maal gebruiken
De allerbelangrijkste winst komt volgens Slot door warmtecascadering. “Dat is een innovatieve techniek waarbij we dezelfde warmte meerdere keren kunnen gebruiken en die we in Hengelo al succesvol toepasten. Vanuit de biogas-WKK leveren we warmte (via warm water) van 70°C aan onze klanten in de Polderwijk. Die gebruiken de warmte voor verwarming en warm kraanwater. Het afgekoelde water van 50°C gaat normaal terug naar de WKK om opnieuw verhit te worden. In Zeewolde wordt deze retourwarmte weer gebruikt en met behulp van een warmtepompinstallatie opgewaardeerd voor verwarming van nieuwe woningen.” De uiteindelijke ambitie van Ennatuurlijk is dat het warmtenet in 2030 CO2-neutraal is.

Projectwoningen in de Polderwijk worden automatisch aangesloten op het warmtenetwerk van Ennatuurlijk. De keuze om dat niet te doen is alleen voorbehouden aan de eigenaren van de vrije kavels. Maar ook zij kunnen zich, liefst collectief, laten aansluiten op het warmtenet. Het comfort en ontzorging die het warmtenet biedt zou een aansluiting aantrekkelijk maken. Slot: “Bewoners krijgen alleen een klein kastje in de meterkast en als er geen warm water is hoeven ze alleen maar te bellen.”

Bij het Energieloket in FlevoMeer Bibliotheek, waar bewoners terecht kunnen voor gratis advies voor verduurzaming, is binnenkort door middel van een demo-unit de verduurzaming van de techniek te beleven.

Inmiddels gaat de bouw in de Polderwijk gestaag door. De eerste (huur)woningen worden komende zomer al opgeleverd. “Om deze te kunnen verwarmen wordt er een tijdelijke, verantwoorde, voorziening gemaakt”, aldus Slot.