Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

IDPZ bezorgt goed gevuld kerstpakket bij 308 adressen in het dorp

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE – Bij in totaal 308 adressen van mensen die rond of op het sociaal minimum leven werd vrijdagavond 16 december een kerstpakket bezorgd. De organisatie was voor de 26e keer in handen van het Interkerkelijk Diaconaal Platform Zeewolde (IDPZ). Ook dit jaar waren de tassen gevuld met luxe producten als brood, boter, soep, koffie, hagelslag, chocolaatjes, nootjes, koekjes enz. Voor gezinnen was er een grote gele tas, voor één- en tweepersoons huishoudens een iets kleinere groene.

Overweldigend veel

Vrijdag 16 december was het de hele dag een en al bedrijvigheid in kerkcentrum Open Haven. Al vanaf 09.00 uur liepen marktgangers of mensen die er speciaal voor kwamen even binnen om hun producten af te leveren. Ook op diverse basisscholen werd met de actie meegedaan: De Toermalijn, In de Lichtkring, Het Mozaïek, De Regenboog/Christiaan Huygens, De Richtingwijzer, ‘t Kofschip en ’t Wold. Laatstgenoemde school had voor zestig adressen als extra zelfs een eigen pakketje samengesteld. Groep 8 van KBS Alfons Ariëns, een school uit Harderwijk, zorgde verder voor een tas vol zelfgemaakte kerstkaarten. Al met al kwam er letterlijk overweldigend veel binnen. Ook burgemeester Gerrit Jan Gorter en wethouder Erik van de Beld kwamen nog een handje helpen en die hulp werd zeer gewaardeerd, want er moest vrijdag veel gebeuren. Vrijdagmiddag verdeelden de medewerkers van de ‘kerstpakkettenclub’ van het IDPZ (de gezamenlijke diaconieën van de kerken) de binnengebrachte spullen over de in totaal 308 tassen. Daarbij werd er respectvol rekening gehouden met ieders achtergrond. Voor moslims zat er bijvoorbeeld geen wijn en geen vlees in het pakket. Wel kregen zij een bon van de visboer. In totaal ging het daarbij om 58 adressen.

Geoliede machine

De grote gele tas ging naar 99 gezinnen, de kleinere groene naar 192 adressen. Hiernaast waren er nog zeventien adressen aangeleverd via De Basisz en ’s Heeren Loo. Al met al waren er dit jaar zo’n vijftien pakketten meer nodig dan vorig jaar. Vrijdagavond werden de pakketten rondgebracht in het dorp en in een enkel geval in het buitengebied. Hiervoor waren weer andere betrokken vrijwilligers opgetrommeld. Op de Open Hof, achter Open Haven, stonden verkeersregelaars om de distributie letterlijk in goede banen te leiden. De pakketten stonden klaar in de kapel van het kerkcentrum. Lijsten met namen van de chauffeurs gaven aan hoeveel tassen er mee moesten (‘drie groot en vijf klein’ of bijvoorbeeld ‘twee groot en zeven klein’). Rond 20.00 uur vertrok de dertigste en laatste auto met gele en groene tassen. De bezorgadressen waren bekend bij de diaconieën, de AKZ, Voedselbank De Kostmand en de MDF. Wederom liet de kerstpakkettenclub onder leiding van Jan te Rietstap en Tiny Schor vrijdag zien een perfect geoliede machine te zijn. Het is jammer dat het nodig is, maar veel mensen die het wat ‘minder breed’ hebben waren ontzettend blij en dankbaar met en voor het pakket dat zij ontvingen.


Afbeelding
Afbeelding