Afbeelding
Eigen foto

Hospice Nijkerk e.o. houdt Open Dag

· leestijd 2 minuten Ingezonden

NIJKERK - Het Hospice Nijkerk e.o. houdt op zaterdag 25 november een Open Dag. Van 10.00 tot 15.00 uur staan de deuren op Vetkamp 23 open voor belangstellenden. 

Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om het mooie werk binnen het Hospice van dichtbij waar te nemen. Vanzelfsprekend wordt de privacy van de gasten gewaarborgd. “Maar u bent vrij om binnen en buiten rond te kijken, of een kijkje te nemen in een gastenkamer (indien vrij), de keuken, de trainingsruimte en vergaderzaal, maar ook even binnen te lopen in de familiekamer en de werkruimte van de verpleegster. Natuurlijk kunt u ook informatie vragen. Altijd en zeker op 25 november van harte welkom.”

Het Hospice Nijkerk e.o. heeft een regionale functie waardoor ook gasten uit Zeewolde ontvangen worden. Nadat vorig jaar het gebouw volledig aan de ARBO-eisen is aangepast en ook verduurzaamd, kan nu alle aandacht weer helemaal gericht worden op de gasten. 

Het Hospice Nijkerk e.o. heeft door de jaren heen een goede naam opgebouwd. Ook inwoners uit Zeewolde zijn daar gastvrij ontvangen en hebben daar hun laatste liefdevolle zorg ontvangen. Het Hospice heeft veel kennis verworven op het terrein van palliatieve zorg en leidt niet alleen tal van vrijwilligers op, maar stelt die kennis tevens beschikbaar aan andere instanties. 

Iedereen wil zijn naaste zo goed mogelijk thuis verzorgen, zeker als het einde nadert. “Maar ik was blij dat de huisarts tegen me zei: je liefde is groot genoeg, maar je gaat er zelf onderdoor. Dag en nacht paraat staan, hou je niet vol! Ik besefte dat toen onvoldoende, maar na de begrafenis drong het pas goed tot me door. We hadden anders nooit in alle rust nog zaken kunnen regelen en afscheid kunnen nemen. Ik ben er zo dankbaar voor! En de wijze waarop we in het Hospice ontvangen werden en begeleid, was zo zorgzaam en liefdevol. Het voelde alsof we gewoon thuis waren.” 

Het Hospice is ondergebracht in het monumentale pand Bethanië aan de Vetkamp 23 in Nijkerk. De dagelijkse leiding is in handen van een directrice, ondersteund door enkele coördinatoren. Zij kunnen een beroep doen op meer dan honderd vrijwilligers, die net als de bestuursleden geen vergoeding krijgen voor hun werkzaamheden. 

Ongeneeslijk zieke mensen vanaf 18 jaar worden gastvrij ontvangen in het Hospice. In die laatste levensfase biedt het Hospice een rustige, respectvolle omgeving vol zorg in een huiselijke sfeer. Alles is gericht op comfort en aandacht, zowel voor gasten als voor hun naasten. Hun wensen en behoeften staan centraal. Als het thuis moeilijk wordt om die zorg te kunnen blijven geven, staat het Hospice open voor iedereen. Zeven dagen per week en 24 uur per dag zijn verpleegkundigen en goed opgeleide vrijwilligers aanwezig om de gasten te verzorgen. Als het onvermijdelijke einde komt, mag hier op een gastvrije en professionele opvang gerekend worden.

Overigens is het ook een mogelijkheid om thuis begeleiding te krijgen vanuit het Hospice.

Om geld in te zamelen organiseert Stichting Vrienden van Hospice Nijkerk e.o. een collecte. In plaats van met een collectebus langs de deuren, wordt een kaartje door de brievenbus gedaan, met daarop een QR-code en een bankrekeningnummer. 

In Zeewolde wordt er (nog) niet gecollecteerd. Geïnteresseerden die dat (in een deel van) Zeewolde op willen zetten zijn van harte welkom om zich aan te melden. Zij kunnen contact opnemen met de St. Vrienden van Hospice Nijkerk e.o., p/a Vetkamp 23, 3862 JM Nijkerk. Meer informatie is te vinden op www.hospicenijkerk.nl 

Mensen die financieel bij willen dragen, kunnen dat doen door een bedrag over te maken op NL78 RABO 0337818320 t.n.v. St. Vrienden van Hospice Nijkerk e.o. onder vermelding van Zeewolde. “Ondanks de bijdrage van gemeente en zorgverzekering zijn er altijd hoge kosten die zelf gefinancierd moet worden. Daarom is elke bijdrage meer dan welkom. Ook wanneer u vaste donateur wil worden. Het Hospice is een ANBI-instelling en giften zijn aftrekbaar.”