Afbeelding
Anita Westers

Aanpak onveiligheidgevoel in het buitengebied

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Een aanzienlijk deel van de bewoners (7,69%) en ondernemers (21,05%) uit het buitengebied van Zeewolde geeft aan zich regelmatig onveilig te voelen. Die onveiligheidsgevoelens komen voornamelijk door de vele (GPS)diefstallen, inbraken, verdachte auto’s met personen die op de weg stil staan of de erven oprijden, bedreigingen en vage briefjes in de brievenbus. 

Dat blijkt uit de enquête die begin dit jaar gehouden is onder ongeveer 300 adressen van bewoners en ondernemers die het buitengebied telt en is terug te vinden in het rapport Veilig Buitengebied gemeente Zeewolde dat donderdag 6 augustus werd toegelicht tijdens het politie persuur. De vragenlijst is onderdeel van het project Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied (KVO-B), dat de gemeente Zeewolde is gestart om de veiligheid in het buitengebied te vergroten. 

Werkgroep

In een structurele samenwerking met onder meer ondernemers en bewoners, politie, brandweer en andere betrokken partijen, die samen de werkgroep Veilig Buitengebied Zeewolde vormen, wordt gewerkt aan een toekomstbestendige aanpak van de veiligheidsproblemen die spelen in het buitengebied. Vanuit de werkgroep wordt een plan van aanpak opgesteld met daarin diverse maatregelen en acties met betrekking tot de veiligheid. Zaken als diefstal en inbraak worden besproken, maar ook brandpreventie en onderhoud van wegen en bermen. Met het opstarten van diverse WhatsAppgroepen en verspreiden van nieuwsbrieven met onder meer preventietips, zijn de eerste maatregelen genomen.

Dinsdag 8 september komt de werkgroep van 10.00 tot 11.30 uur bij elkaar bij Pannenkoekenhuis Hans & Grietje. Bewoners zijn welkom om aan te sluiten.

Kwetsbaar buitengebied

De reden om dit project te starten is omdat de politie op verschillende plekken in Nederland signalen krijgt over toenemende criminaliteit in het buitengebied. Het buitengebied is kwetsbaar. Het zijn uitgestrekte gebieden met veel leegstaande schuren en stallen en met minder toezicht en controle. Problematiek is vaak onzichtbaar. Ook het buitengebied van Zeewolde is uitgestrekt en daardoor kwetsbaar. “We zijn het zat om bang te zijn”, licht Johanneke Bakker toe, die als inwoonster van de Ooievaarsweg in de werkgroep zit. “Het is niet goed als je bang moet zijn als je je pony ’s avonds uit de wei in de stal wilt zetten, of als je kinderen voor het slapen gaan vragen “komen ze nu bij ons?”, of dat je in de gaten moet houden of er geen autobanden bij je windturbine liggen uit angst dat ze door het mobiele banditisme dat door het land trekt in brand worden gestoken.” Ook de - veelal door de verzekering verplichte - alarmsystemen geven niet altijd rust. Johanneke: “Er is veel loos alarm, bijvoorbeeld door vleermuizen. Maar je bent wel verplicht om iedere keer te gaan kijken.”

Vanuit de stelling dat het buitengebied op alle fronten veilig en bewoonbaar moet blijven, moeten er stappen worden gezet. “Dat kan alleen als iedereen zich inzet”, benadrukt burgemeester Gorter. “Het is zaak om met elkaar oren en ogen te zijn. Samen ben je sterk.”

Ook de arbeidsmigranten, waarvan sommigen al jarenlang bij dezelfde agrarische families werken, worden bij het project betrokken. “Uit de behoefte om in actie te komen hebben we als bewoners een brief geschreven waarin we vertellen wat de angstgevoelens met ons doen”, vertelt Johanneke. “Die brief wordt in samenwerkring met gemeente verspreid onder de medewerkers van de bedrijven. In die brief wordt een oproep gedaan dat als zij iets zien of horen dit te melden, desnoods bij misdaad anoniem. Het is afwachten of ze die drempel willen nemen, maar we hopen dat dit iets oplevert.”

Het volledige rapport is te lezen op de website van de gemeente: https://www.zeewolde.nl/projecten-in-zeewolde/veilig-ondernemen-buitengebied