Abdij Egmond Binnen
Abdij Egmond Binnen Eigen foto

Kloosterleven meebeleven, kan dat?

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Hoe ziet het kloosterleven er in het algemeen uit? Kun je als gast deelnemen aan het kloosterleven, bijvoorbeeld voor een weekend, midweek of zelfs een week? Wat kun je daar dan verwachten? Wat biedt het je, wat kun je ermee in je dagelijks leven, (hoe) kun je je leven reflecteren?

Op woensdagavond 2 juni is er een informatieavond in Open Haven, waar op deze vragen wordt ingegaan. De afgelopen jaren zijn meerdere mensen uit Zeewolde, al of niet in groepsverband, naar kloosters geweest en kwamen daar met veel positieve ervaringen vandaan. En daarom wil de Protestantse Gemeente Zeewolde nu opnieuw proberen een of meerdere weekenden en retraites aan te bieden.

Er staat dit najaar een weekend naar Abdij Egmond Binnen in de planning. Hiervoor kan men zich nu reeds aanmelden. Daarnaast komt er een breed aanbod van weekendretraites met een meer persoonlijk karakter (denk aan personal coaches die kunnen helpen je eigen weg te vinden). Een klooster biedt mensen de mogelijkheid om even uit de hectiek van het leven een stap terug te doen en ruimte te maken voor reflectie. Ruimte om de stilte toe te laten, om mee te bewegen op het ritme van het kloosterleven. Tijd voor bezinning, overdenking van je leven, ruimte om misschien soms iets los te laten of juist andere overwegingen toe te laten.

De abdij van Egmond is een gemeenschap van Benedictijnse monniken die dagelijks bidt en werkt. In leven en werken getuigt zij ervan hoe goed een leven in broederlijke gemeenschap is met God. De zorg voor de aarde, aan de mens toevertrouwd, staat daarbij centraal. De abdij wil ook voor anderen een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte zijn, waar men zich thuis voelt en op adem kan komen. Naast het deelnemen aan de getijdengebeden en eucharistie (vrijblijvend) staat er museumbezoek en een rondwandeling met gids op het programma. Ook zal er in een workshop aandacht zijn voor het leven en werk van Ignatius van Loyola. Kortom een boeiend weekend.

Aanmelding voor de avond graag naar trefpunt@pgzeewolde.nl of Ria van der Knaap-de Vos, 06-51982531.

Iedereen is van harte welkom in een van de zalen van Open Haven (met inachtneming van maximumaantal gasten, geldend voor dat moment). Koffie/thee om 19.30 uur, start 19.45 uur.