Erik Wallenburg
Erik Wallenburg Zeewolde Actueel

“De Meermin zou voor ouderen én jongeren iets kunnen betekenen”

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Als punt 13 op de agenda van de raadscommissie Bestuur, Ruimte en Samenleving komt het voorbereidingskrediet renovatie De Meermin donderdagavond 16 september aan de orde. Betrokken dorpsbewoner Erik Wallenburg gaat er alvast goed voor zitten. 

De Meermin is sinds jaar en dag het activiteitencentrum waar welzijnsactiviteiten plaatsvinden. Het gebouw is dringend aan groot onderhoud en renovatie toe. Het gebouw is sterk verouderd en de laatste jaren vond alleen het meest noodzakelijke onderhoud plaats. In het najaar van 2019 werd er in opdracht van de gemeente Zeewolde een draagvlakonderzoek verricht onder inwoners, gebruikers en maatschappelijke organisaties. De vraag stond hierbij centraal of en in hoeverre belang werd gehecht aan het voortbestaan van De Meermin. Meer dan 70 procent van de inwoners gaf aan dat het gebouw een belangrijke functie had in de gemeenschap. Ook werd aangegeven dat het werd gewaardeerd om zijn centrale ligging, maar onvoldoende toegankelijk en bereikbaar was en qua functionaliteit niet meer aan de huidige vraag en behoefte van de inwoners van Zeewolde voldeed. Op basis van de resultaten van het draagvlakonderzoek, de welzijnsvisie en gesprekken met maatschappelijke organisaties, het team medewerkers Welzijn en de beleidsafdeling werd het functioneel programma van eisen voor De Meermin opgesteld.

Erik Wallenburg kijkt aandachtig mee. Hij loopt al langere tijd rond met het idee voor een hobby- en creativiteitscentrum in Zeewolde en De Meermin zou perfect in dat plaatje passen. Zelf kent hij zo’n centrum uit zijn eigen jeugd in Den Haag. “Als kind kwam ik in aanraking met diverse vormen van handvaardigheid, zoals emailleren, figuurzagen, houtbewerking, tekenen, schilderen, boetseren en leerbewerking, waardoor ik de mogelijkheid kreeg mijn creatieve talenten te ontwikkelen”, vertelt de Zeewolder ‘duizendpoot’. Erik zag destijds in Den Haag al dat het hobby- en creativiteitscentrum veel senioren van de straat hield of misschien beter gezegd uit hun huis en mogelijk zelfs uit hun isolement haalde. “Het werd echt een ontmoetingscentrum voor senioren en zo zie ik dat in Zeewolde ook voor me. Ook nu en juist in deze tijd van corona zijn er veel ouderen die door gebrek aan ruimte hun hobby niet meer kunnen uitoefenen, maar dat wellicht wel zouden willen. Mogelijk willen ze die hobby niet alleen weer oppakken, maar ook hun vaardigheden op dat terrein op anderen overbrengen. Vergeet niet dat er momenteel veel eenzaamheid onder ouderen is, wat deels ook weer wordt veroorzaakt door de gevolgen van de coronamaatregelen.” Erik denkt niet slechts aan ouderen, De Meermin zou ook voor het meer jeugdige deel van Zeewolde iets kunnen betekenen. “Kinderen zouden er buiten schooltijd heel mooi creatief bezig kunnen zijn. Op veel scholen staan de creatieve vakken momenteel behoorlijk onder druk. Verder zie ik dat er kansen liggen om oud en jong samen te brengen. Zo zou een jongere aan kunnen schuiven bij een senior voor bijvoorbeeld tekenen of boetseren. Er zijn zoveel mogelijkheden, het zou zonde zijn daar niets mee te doen.” Wordt vervolgd…