Afbeelding
Zeewolde Actueel

Gemeentelijke erepenning voor vertrokken wethouder Winnie Prins

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Winnie Prins heeft woensdagmiddag 15 september in het gemeentehuis uit handen van burgemeester Gerrit Jan Gorter de erepenning van de gemeente Zeewolde ontvangen. De inscriptie ervan luidde: ‘Voor een Leefbare samenleving’.

17 jaar

Na zeventien jaar Zeewolde mede te hebben bestuurd moest Winnie Prins maandag 28 juni jl. noodgedwongen de politieke arena verlaten. Een tegen haar ingediende motie van wantrouwen werd door de gehele gemeenteraad, op de eigen fractie van Leefbaar Zeewolde na, gesteund. Het werd Prins kwalijk genomen dat zij regelmatig met name op Facebook haar eigen kritische mening ventileerde over de coronamaatregelen en dat zij op dit punt ‘al eerder was gewaarschuwd’. Burgemeester Gorter constateerde woensdagmiddag dat de ‘kruitdampen enigszins opgetrokken waren’ en dat Prins’ wegsturen in het geheel niets te maken had gehad met haar functioneren als wethouder.

Stemmenkanon

Prins had woensdagmiddag haar vader, dochters, schoondochter en kleinkind meegenomen naar haar afscheid. Zij luisterden hoe Gorter in vogelvlucht haar bestuurlijke loopbaan met de aanwezigen in de raadzaal doornam. In 2004 trad Winnie Prins bij Leefbaar Zeewolde aan als burgerlid in de raadscommissie Bestuur en Middelen. Na twee maanden werd ze naast Michiel Schouten reeds parttime wethouder. Ze was daarbij de eerste wethouder in Zeewolde van buiten de raad. In 2006 was ze voor het eerst (samen met Schouten) lijsttrekker van Leefbaar Zeewolde. Ze kwam daarna wel in het college, maar niet officieel als wethouder. Als bestuursadviseur vervulde ze echter wel alle taken die bij het ambt hoorden. Eind 2007 trok de ChristenUnie zich terug uit de coalitie. Dit resulteerde erin dat Leefbaar Zeewolde en de VVD een half jaar later het veld moesten ruimen en CDA, ChristenUnie en PvdA/GroenLinks het roer overnamen. Prins moest toen voor het eerst afscheid nemen. “Die komt terug”, voorspelde Gorter destijds reeds. Dat gebeurde ook. In 2010 behaalde Leefbaar Zeewolde met ‘stemmenkanon’ Winnie Prins een klinkende overwinning bij de raadsverkiezingen dat jaar. “Winnie nam toen het voortouw om een college te vormen met mensen die met elkaar door één deur konden”, blikte Gorter woensdagmiddag terug. “En dat lukte en daarvoor is een compliment op z’n plaats. Voor het eerst sinds 1998 hadden we daarna niet meer elke twee jaar een nieuw college. Van 2010 tot 2014 en van 2014 tot 2018 hadden we zodoende twee keer juist een heel stabiel college.”

Glazen huis

Gorter prees Prins om de ‘verbinding’ die zij in het college steeds had gelegd, maar ook richting raad en samenleving. Ook haar ‘kennis en kunde’ werden volgens hem alom geroemd. Prins was verder de wethouder geweest met wie Gorter het langst had samengewerkt. “Met je charme als vrouw en je scherpe intuïtie zorgde je voor een stukje meerwaarde in het college”, aldus de burgervader. “Maar als bestuurder woon je wel in een glazen huis. En helaas beperkt dat ook je persoonlijke vrijheid van meningsuiting.” Bij haar grote verdiensten voor Zeewolde paste de erepenning van de gemeente Zeewolde, die Gorter hierna aan de vertrokken wethouder mocht uitreiken.

Dankwoord

De gedecoreerde was zeer verguld met de onderscheiding. In haar dankwoordje bedankte Prins iedereen met wie ze de afgelopen zeventien jaar had samengewerkt voor ‘alle steun, hulp en goede zorgen’: de bodes op het gemeentehuis, het bestuurssecretariaat, het ambtelijk apparaat, de collega-wethouders, de gemeenteraad, de twee gemeentesecretarissen die ze had meegemaakt (Rob van Nunspeet toe eind 2020 en Karel Hamstra van daarna), de burgemeesters Ype Dijkstra (tot eind 2006) en Gerrit Jan Gorter (vanaf 2007) en niet te vergeten de raadsfractie en het bestuur van ‘haar’ Leefbaar Zeewolde. Voor het ‘thuisfront’ had Prins een apart woordje. “Leven in een glazen huis is niet gemakkelijk. Ik wende eraan, maar mijn ouders (Prins’ moeder overleed enkele jaren geleden, red.) en kinderen werden regelmatig geconfronteerd met de gekleurde bril waardoor anderen mij zagen.” Over de reden van harte vertrek was ze kort. “Ik heb nergens spijt van en heb nooit iets gezegd wat tegen de lokale coronamaatregelen inging.” Prins zei vooruit te kijken naar een ‘boeiende tijd’. “Ik blijf betrokken bij het Kennispunt lokale politieke partijen en ga ook door met het project Deep Democracy. En wat er verder nog op mijn pad komt, de tijd zal het leren.”

Op het Raadhuisplein was er woensdagavondmiddag voor de bevolking vervolgens gelegenheid op informele wijze afscheid te nemen van de vertrokken wethouder. Op ‘hotemetoten’ zei Prins niet te zitten wachten, maar die zaten er links en rechts toch nog wel tussen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding