Ben van den Hengel
Ben van den Hengel Eigen foto

Ben van den Hengel (61) overleden

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Ben van den Hengel, decennia lang onderwijzer op De Kiekendief en later De Wetering, is in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 september overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Ben was een veelzijdig man. Of het nu ging om schilderen, muziek maken of toneelspelen, hij had het allemaal in zich. Ben werd 61 jaar.

Schoolloopbaan

Ben van den Hengel werd geboren in Amersfoort op de allerlaatste dag van de jaren ’50. Op de lagere school wist hij al dat hij later onderwijzer wilde worden. Na vijf jaar De Biezen in Hoogland en twee jaar De Blokken in Amersfoort solliciteerde de toen 31-jarige Ben in 1991 naar een baan als onderwijzer op de openbare basisschool De Kiekendief in Zeewolde-Zuid. In totaal bleef hij 24 jaar op deze school werkzaam en vervolgens nog vijf op De Wetering (fusieschool in 2015 van De Kiekendief en De Delta). Meester Ben was voornamelijk in de bovenbouwklassen te vinden. Het liefst gaf hij geschiedenis met veel materialen uit het eigen museum dat hij in de school had opgebouwd. “Maar ik hield ook van vertellen en dat dan vervolgens aanschouwelijk maken met films”, keek hij vorig jaar bij zijn vervroegde afscheid terug op zijn schoolloopbaan. “Rekenen, tekenen, de spellessen bij gym en 21e Eeuwse Vaardigheden deed ik eveneens graag. En niet te vergeten regisseren, met als hoogtepunt de Scrooge kerstmusical met de kids van groep 6 en 7.”

Man vol talent

Ben was veel meer dan alleen school. “Ik zit nooit stil, een dag mocht van mij wel 48 uur duren”, zei hij in de rubriek ‘Even uitblazen’ in de Zeewolder Krant van 8 juni 1993. “Vanwege allerlei andere hobby’s kom ik bijvoorbeeld niet eens zoveel meer aan tennissen toe, want dat deed ik eerder regelmatig. Zo wil ik ooit nog eens een dokaatje inrichten, omdat fotografie ook een hobby van me is. Misschien moet ik daar de garage nog een keer voor verbouwen of zo. Ik moet dat in ieder geval weer eens oppakken. Klussen vind ik héél leuk: zitkuiltje metselen, tuinhuisje bouwen, een tuin aanleggen…” Bij het Oogstfeest en het Onderwijstoneel was Ben de grote man in de decorploeg. Zelf stond hij bij de uiteindelijke opvoering eveneens op de planken met meestal een grappige rol. Zijn muzikaliteit mag evenmin worden vergeten. Met Ben als gitarist bijvoorbeeld speelde de band Ackoord volksmuziek uit verschillende landen. Speciale interesse had hij voor popmuziek uit de jaren ’70. In ‘Back to the seventies’ gaf hij daar in Zeewolde Actueel regelmatig blijk van. Samen met zijn vrouw Petra en later dochter Lisa verzorgde hij jarenlang de kinderpagina in deze krant. Befaamd werden ook de vele muurschilderingen die hij in het dorp maakte, samen met Sjaak Dekker en Riet van Gaal. Als gepassioneerd tekenaar en schilder kreeg hij regelmatig opdrachten van particulieren om een aquarel-, potlood-, acryl- of olieverfschilderij voor hen te maken. Op deze wijze kwam er in veel Zeewolder huiskamers een ‘Ben’ te hangen.

Opa

Vijf jaar geleden werd bij Ben uitgezaaide darmkanker geconstateerd. Verschillende operaties volgden. Elke keer was het een fikse knauw dat er toch nog weer een kwaadaardig plekje ontdekt was... Ondanks alle negatieve berichten bleef Ben krachtig en vol levenslust tot het eind doorstrijden. Hoop en moed hielden hem daarbij op de been. Enkele weken geleden maakte hij de geboorte nog mee van zijn kleinzoon Jaimy Edwinus Bernardus. Wat was hij trots! En wat was hij ook trots op zijn zoon Sylvester, die het teken- en schildertalent helemaal van hem overnam. Dinsdag 24 augustus jl. stonden de twee samen nog op de voorpagina van deze krant…

Ben zal in Zeewolde door zeer velen worden gemist. Op Facebook had hij meer dan 2.000 ‘vrienden’, om maar eens wat te noemen. Nu zullen daar veel oppervlakkige contacten tussen hebben gezeten, leerkrachten van zijn school en medewerkers van Zeewolde Actueel herinneren zich hem als een bevlogen, enthousiaste, warme, betrokken, meelevende en buitengewoon creatieve collega en in veel gevallen zelfs echte vriend.