Joep Vercauteren
Joep Vercauteren Zeewolde Actueel

Joep Vercauteren laat 21 kanten van ‘Onverwacht Zeewolde’ zien

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Na eerder Curaçao te hebben beschreven heeft Joep Vercauteren in ‘Onverwacht Zeewolde’ zijn eigen dorp onder de loep genomen. Het nieuwe boekje is bedoeld voor zowel inwoners als bezoekers. En zelf heeft hij er ook heel veel van opgestoken.

Geweldig dorp

Zelf heeft Joep er nooit spijt van gehad dat hij in Zeewolde kwam wonen. “Birgit en ik woonden in Wilnis en waren op zoek naar een groter huis”, gaat hij dertig jaar terug in de tijd. “We zagen in Zeewolde een groot huis voor weinig geld, vergeleken bij Wilnis dan. We gingen er vervolgens bij iemand op visite en waren meteen verkocht, onze interesse was gewekt. Zo begonnen we in 1991 aan de Goudhaver en nu wonen we alweer 25 jaar aan de Pluuthaven.” Je zou kunnen zeggen dat Joep Zeewolde na drie decennia aardig kent. Dat niet alleen, hij kan er ook smakelijk over vertellen. “Het is een geweldig dorp met alle mogelijke faciliteiten voor zowel jong als oud”, knikt hij. “Het leek mij leuk om al die dingen in een gemakkelijk leesbaar boek vast te leggen. Zo hoop ik Zeewoldenaren én toeristen te inspireren om al dat moois in en rond het dorp te leren zien, voor zover ze dat al niet kennen natuurlijk.” Joep ging hierbij niet over één nacht ijs. Hij kwam tot 21 verschillende onderwerpen. Bij verschillende ervan raakte hij in gesprek met bevlogen dorpsgenoten. “Zo vertelde Lydia Waterreus mij over het ontstaan van Voedselbos Zeewolde, Wim Klink over het kweken van tulpen en Piet van IJzendoorn over duurzaam en biologisch boeren. Iets van hun enthousiasme heb ik in mijn boek vast proberen te leggen. Uiteraard heb ik ook veel leeswerk verricht, kranten nageplozen en internet afgestruind.”

Echte polderjongen

En passant stak de schrijver zelf ook veel op bij wat hij tegenkwam. “Wist jij dat tulpen in panty’s in de grond worden gelegd? Ik niet! Zodoende kunnen ze in één keer uit de grond worden gehaald, zonder dat de klei eraan blijft haken. Daar sta je eigenlijk helemaal niet bij stil, als je er voorbij rijdt.” Het zanddepot bij de MMM-boerderij, de uitkijktoren in de Aanloophaven of de boulevard richting pontje, Joep kan niet kiezen wat hij zelf nu écht het mooiste stukje Zeewolde vindt. “Dat hoeft ook niet, want dat is voor iedereen verschillend. Ik hoop dat mijn boekje een leidraad is het dorp beter te leren kennen. Je kent het dorp niet als je het hebt gelezen, ik heb er wel een aanzet voor proberen te geven en daarbij zelf ongelooflijk veel plezier gehad.”

Joeps volgende project is de hele provincie Flevoland. “Ik hou van ruimte en die biedt de polder. Flevoland is in de goede zin overzichtelijk, je vindt hier alles wat je hebben wilt. Ruimte en vrijheid zijn de dingen die ik zoek en die vind ik hier ook. Dat maakt mij een polderjongen.”

Win een exemplaar!

Zeewolde Actueel mag vijf exemplaren van ‘Onverwacht Zeewolde’ weggeven. Deze worden verloot onder de goede inzenders van de juiste antwoorden op drie vragen. 1. Wat betekenen de letters ‘MMM’? 2. Wat is de naam van de oudste haven van Zeewolde? 3. Hoeveel campings telt Zeewolde? Stuur uw drie antwoorden voorzien van uw naam uiterlijk 19 september naar redactie@zeewolde-actueel.nl en wie weet wordt u een van de gelukkige eigenaren van ‘Onverwacht Zeewolde’!

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden gisteren
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden gisteren
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29
Kunstenaar Patrick Visser en voorzitter Herman Vermeer onthullen de JunkArt tulp
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour Ingezonden Instagram 14 apr, 21:52