Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Basisscholen en voortgezet onderwijs krijgen gezamenlijk TechLab

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Vertegenwoordigers van diverse scholen en schoolbesturen hebben donderdagmorgen 19 mei in RSG Levant de intentie uitgesproken en schriftelijk ondertekend dat zij voor een periode van tien jaar gezamenlijk willen werken aan versterkt techniekonderwijs in Zeewolde. Hiervoor is een TechLab in de school aan de Horsterweg ingericht, dat voortaan dagelijks kan worden gebruikt door de basisscholen en het voortgezet onderwijs. 

Yzaäk Jacobi (Stichting Codenz), Roel Hijne (SKOZ / SIBZ), Hinke Makkinga (Cordeo Scholengroep), Inge Vaatstra (Stichting Aurora, RSG Slingerbos | Levant) en Edwin Blok (Oriënt) ondertekenden donderdagochtend een convenant, waarbij zij afspraken voor tien jaar een samenwerking op het gebied van techniek aan te gaan. Ook Stichting Ante is bij het project betrokken, maar kon donderdagochtend niet worden vertegenwoordigd. De eerste jaren ontvangen de deelnemende partijen gezamenlijk een landelijke subsidie, dit in het kader van het project ‘Sterk Techniekonderwijs Noordwest-Veluwe’. Niet onbelangrijk is voorts dat de eindtermen techniek dankzij het convenant zijn gewaarborgd. In ruil hiervoor zorgen alle partijen jaarlijks voor een bepaalde vergoeding. Mocht de subsidie vanaf 2014 niet worden verlengd, dan stellen de deelnemende basisscholen gezamenlijk 0,4 fte beschikbaar om de wetenschaps- en technieklessen te kunnen blijven realiseren. Remon Brink, directeur van RSG Levant, is heel blij met de nieuwe voorziening. “Ik vind het echt fantastisch”, laat hij weten. “Kinderen kunnen op deze wijze meer met techniek in aanraking worden gebracht. En alle scholen in Zeewolde doen mee, dat vind ik echt het mooie.” Ook Hinke Makkinga, sinds enkele maanden directeur van basisschool In de Lichtkring, noemt het TechLab ‘een enorme kans’. “Dit hadden wij alleen niet kunnen doen, maar samen kan het wel. Het is heel bijzonder dat kinderen op deze wijze kennis kunnen maken met techniek. Hoe gaaf is dat? Ik vind het zelf nog leuk!” Demissionair wethouder Egge Jan de Jonge (Onderwijs) wijst erop dat Zeewolde al een Leer- en Ontdekcentrum Techniek (LOCT) had en dat basisscholen, voortgezet onderwijs en bedrijfsleven hier ook al in participeerden. “Zo’n TechLab probeerden we daar ook al te bewerkstelligen. Dit geeft de versnelling die op dit moment nodig is. Zeker ook na corona kan eraan worden gewerkt nog modernere technieken in huis te krijgen.” Edwin Blok, directeur van het Morgen College waar Oriënt onder valt en lid van de Stuurgroep Sterk Techniekonderwijs Noordwest-Veluwe, noemt het een ‘belevenis om met techniek aan de slag te gaan’. “Als je binnenkomt heb je dat misschien nog niet in de gaten, maar als je weer naar buiten gaat heb je toch het idee iets gecreëerd te hebben. Iets gemaakt wat van jou is.”

In het nieuwe TechLab krijgen leerlingen hout- en metaalbewerking en handvaardigheid, maar ook mediawijsheid en 3D-printtechniek. De bedoeling is dat hier iedere schooldag een activiteit aangeboden wordt; twee dagen voor leerlingen van de middelbare school en drie dagen voor die van de basisschool. Maar dat kan volgens Remon Brink ook net andersom zijn. “Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de projecten. Basisschoolkinderen van de groepen 5 tot en met 8 kunnen in deze dynamische omgeving minstens drie projecten per jaar doen. Voor de VO-leerlingen zit het TechLab in het eigen gebouw.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding