Afbeelding

Hybride zonnepanelen: stroom en warm water op zonne-energie

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND - Op veel Flevolandse daken liggen zonnepanelen en bij sommigen liggen er naast zonnepanelen ook zonnecollectoren. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De zonnecollector van een zonneboiler zet zonlicht om in warmte voor warm water. “Op deze manier benut je de ruimte op je dak voor de opwek van schone energie”, meldt NMFF. “Maar wist je dat er ook hybride zonnepanelen bestaan? Hybride zonnepanelen zijn een ideale oplossing voor mensen met een klein dak.”

Eén paneel, twee functies

Een hybride zonnepaneel wordt ook wel PVT-paneel genoemd wat voor PhotoVoltaic Thermical staat. Dit betekent dat een hybride zonnepaneel zowel stroom als warmte opwekt waarbij geen CO2 vrijkomt. In dit paneel zijn een zonnepaneel en een zonnecollector gecombineerd. Heb je weinig ruimte op je dak? Een hybride of PVT paneel is dan een mooie oplossing om op jouw dak zowel elektriciteit als warmte voor warm water op te wekken.

Hoe het werkt

Een hybride zonnepaneel of PVT-paneel ziet er bijna hetzelfde uit als een zonnepaneel, maar is veel dikker en dus ook zwaarder. Bovenop het paneel zitten de zonnecellen die elektriciteit opwekken. Onder de zonnecellen zit de zonnecollector. De zonnecollector bestaat uit een buizensysteem waar een vloeistof in zit die erg heet kan worden en waarmee water verwarmd wordt. 

De combinatie van een zonnepaneel en zonnecollector heeft een gunstig effect op het rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen werken goed bij veel licht, maar werken minder bij veel warmte. Op warme, zonnige zomerdagen wekken zonnepanelen minder energie op dan op een koude zonnige dag. De vloeistof die door de zonnecollector stroomt koelt het zonnepaneel iets af waardoor de zonnepanelen op warme dagen meer stroom opwekken dan zonnepanelen niet gecombineerd zijn met zonnecollectoren. 

Net als bij de installatie van een zonneboiler heb je wel voldoende ruimte nodig. “Op de plaats waar nu de cv-ketel staat komt ook nog een boilervat en een omvormer. Ook is dit type paneel minder geschikt om warmte op te wekken voor je woning.”

Energieloket Flevoland kan helpen met een onafhankelijk zonne-advies op maat. Als extraatje is er voor iedere Flevolander een gratis waaier om je te verkoelen op warme dagen (zolang de voorraad strekt). 

Voor meer informatie: bel (0320-252004 of 0527-633931), mail (energieloket@nmfflevoland.nl), chat via www.energieloketflevoland.nl  of bezoek een van de lokale inloopspreekuren. Zie voor tijden en locaties: www.energieloketflevoland.nl/contact.