Afbeelding
Foto: Erik Wallenburg

Sinterklaas komt na drie jaar weer ‘ouderwets’ aan in de Aanloophaven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Sinterklaas heeft afgelopen zaterdag 19 november weer voet aan wal gezet in Zeewolde. Even na half twee ’s middags kwamen hij en zijn pieten met hun boot de Aanloophaven binnenvaren. Op het Raadhuisplein en langs de zijkades stonden vele honderden kinderen en volwassenen reikhalzend uit te kijken naar dat grote moment, mede omdat dit de voorgaande twee jaren niet mogelijk was geweest. In 2021 had de Sint weliswaar een rijtoer door Zeewolde gemaakt, maar toen was er van de stoomboot geen sprake.

Het mocht dan zaterdagmiddag maar twee graden boven nul zijn en de gevoelstemperatuur zelfs een paar graden onder nul, het hele Raadhuisplein stond vol en ook langs de zijkanten viel het niet mee een plekje voor de intocht te bemachtigen. Samen met enige danspieten wist dj Sten Kluts de kinderen en hun (groot)ouders vooraf alvast in de bekende ‘5 december’-sferen te brengen. Postbode Marlies van de Pieten Thuisbezorg Truck (PTT) vertelde aan Praatjesmannes dat zij de stoomboot, het rijden over de daken naar schoorstenen en wortels in de schoen maar ouderwets, gevaarlijk en onnodig duur vond. Dat moest toch veel moderner, efficiënter en duurzamer kunnen! Zo pleitte zij voor het gebruik van smartphones en i-pads, online bestellen van achter het beeldscherm en zelfs het inzetten van drones. Praatjesmannes vond dit maar helemaal niets en kreeg weerklank bij burgemeester Gerrit Jan Gorter. De burgervader zag zijn kans schoon een oproep te doen aan de wachtende ouders de komende weken tot 5 december (maar ook daarna natuurlijk) vooral toch ook te blijven denken aan de lokale winkeliers. Intussen was de eerste boot met daarop de muziekpieten van de Nep-Tunes aangemeerd. Het was alleen een beetje jammer dat Sinterklaas zelf er nog niet tussen stond en dus duurde het wachten nog iets langer… Maar gelukkig kwam het daarna toch nog allemaal goed. Niemand kon het ontgaan dat in de verte er een grote boot aankwam met voor op het dek niemand minder dan de grote kindervriend himself. En zo gebeurde het dat even over half twee de goedheiligman het Raadhuisplein betrad. Hij werd er van harte welkom geheten door burgemeester Gorter. Praatjesmannes wilde nog wel even van de Sint weten hoe het nu moest met de verlanglijstjes. Ouderwets of modern, dat bleek de bisschop niets uit te maken, het mocht allebei! Op zo’n wijs antwoord zou waarschijnlijk niemand anders zijn gekomen, dat kon alleen maar door Sint-Nicolaas worden gegeven! 

Hierna werd Sinterklaas door jong en oud begroet op de route door de Raadhuisstraat richting Kerkplein. Er leek maar geen einde te komen aan alle kinderen (en zij die dat vroeger waren geweest) die een handje, boks of highfive van of een selfie met de Sint wilden. Wat een geduld moet de goede man hebben gehad… En dat had hij! De goedheiligman nam ondertussen ook nog even een kijkje bij enige plaatselijke (top)ondernemers. Daarna moesten de Sint en zijn pieten direct aan de bak. Overal in het dorp waren immers de eerste schoenen gezet…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!