Afbeelding
Foto: Deen Guldemond

Ex-Tweede Kamerlid Helma Lodders kraakt kabinetsplannen stikstofuitstoot

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Helma Lodders vindt dat het kabinet momenteel bezig is met ‘boeren wegpesten’. De huidige plannen om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen, bieden volgens het vroegere VVD-Tweede Kamerlid de agrarische sector nauwelijks tot geen perspectief. Dat zei ze dinsdagavond 29 november in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde.

Systeem klopt niet

Ook met de nieuwe stikstofplannen van het kabinet weten de boeren volgens Lodders nog steeds niet waar ze aan toe zijn. “Johan Remkes deed in zijn rapport een aantal aanbevelingen, maar daar komen de plannen bij lange na nog niet in de buurt”, aldus de VVD-politica dinsdagavond. “Het kabinet kiest ervoor om drieduizend piekbelasters aan te schrijven, terwijl de systemen om te bepalen of je dat bent helemaal niet bruikbaar zijn. Boeren die in de buurt van Natura 2000-gebieden wonen, worden nog steeds in onzekerheid gelaten.” Lodders toonde zich eveneens sceptisch over het plan boeren uit te kopen door hun 120 procent van hun bedrijfswaarde te betalen. “Er wordt vooralsnog helemaal niet aangegeven hoe de waarde van bedrijven wordt berekend. 120 procent lijkt een mooi aanbod, waar wat als je als boer nog een heleboel moet aflossen bij de bank of daarover nog wel belasting moet betalen? Vergeet ook niet dat de waarde van heel veel bedrijven rondom Natura 2000-gebieden enorm kelderde, toen minister Van der Wal vorig jaar haar stikstofkaartje presenteerde. Als je een lening bij de bank hebt en je bedrijf is minder waard, heb je echt een probleem. En stel dat je elders grond wilt kopen en je loopt er tegenaan dat de grondprijs daar een stuk hoger is, dan schiet je er toch nog niets mee op?” 

Stoppers

Boeren die willen stoppen en akkoord gaan met het ‘120 procent’-aanbod, geeft Lodders wel groot gelijk. “Bijvoorbeeld als ze geen opvolger hebben of hun stikstofruimte willen verkopen en iets anders met hun bedrijf willen doen. Ook dan is het echter van groot belang hoe de waarde van het bedrijf nu precies wordt bepaald.” Voor het dreigen met onteigening of verscherpte milieueisen op het moment dat het aantal ‘stoppers’ niet wordt gehaald, heeft Lodders geen goed woord over. “Er wordt zo gemakkelijk gesproken over stikstofuitstoot, maar dat is een rekensom. Als het ons om de natuur gaat, moeten we niet met allerlei rekenmodellen werken, dan moeten we fysiek de natuur in en kijken hoe het daarmee staat. Op die manier kan veel beter worden bepaald wat er gedaan moet worden. Wat het kabinet nu doet is boeren wegpesten. De stikstofruimte wordt dan gekocht om huizen te bouwen en economie op gang te helpen. Wat doet dat vervolgens met de stikstof? Eigenlijk precies hetzelfde! Het verhaal klopt niet.”

Sector belangrijk

Alternatieve voorstellen om een maximaal aantal dieren per hectare vast te stellen en de veestapel zodoende met 40 procent te verminderen, kunnen evenmin genade vinden in Lodders’ ogen. “Dan vergeten we dat de agrarische sector zo belangrijk is voor ons voedsel”, aldus de Zeewoldense die na haar carrière als Tweede Kamerlid voorzitter werd van Vee&Logistiek Nederland. “Dan worden we daarvoor wellicht afhankelijk van graan uit andere landen. Kijk eens wat er nu met onze energie gebeurt… Een land als Rusland, daar willen we toch niet afhankelijk van worden?” 

Afbeelding
Jeu de boules Man-Vrouw toernooi Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Vijftien partijen slaan de handen ineen voor de akkervogels in Flevoland Ingezonden 12 uur geleden
Seminar Sleutels voor transformatie
Wat houdt je tegen om je beste zelf te zijn? Insight Nederland organiseert seminar: Sleutels voor transformatie Nieuws Ingezonden 12 uur geleden
Helmut Hermans, wijkwethouder centrum/noord
Maak kennis met de wijkwethouders van Zeewolde Gemeente 17 uur geleden
De leden van de stuurgroep
Keet de Magneet opent op 29 mei haar deuren: 'Een ode aan de polderpioniers' Algemeen Instagram 18 uur geleden
Thijs van Daalen (Zeenergie).
"Voorjaar 2025 officiële opening zonnepanelenpark Zonnewoud" Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Veluwse formatie opnieuw in de prijzen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Communicantjes van RK kerk deelparochie "Sterre van der Zee" overhandigen een cheque aan AKZ Ingezonden Instagram 20 uur geleden
Afbeelding
Triathlon for All is een dagje samen zwemmen, fietsen en wandelen Sport 20 uur geleden