Afbeelding
Foto: AS Media

Slecht uitgevoerde reparatie oorzaak afbreken windmolen

Algemeen

ZEEWOLDE – Het afbreken van de windmolen aan de Eemmeerdijk op 4 januari komt door een slecht uitgevoerde reparatie. Dat meldt Omroep Flevoland. Uit onderzoek door het Noors-Britse bedrijf DNV is geconcludeerd dat een zogenoemde ‘pitch cilinder’ los trilde, omdat de gloednieuwe stang niet was vastgelijmd door monteurs.

Deze zogeheten pitch cylinder is bedoeld om de bladen ‘uit de wind’ te draaien, zodat de turbine stil kan worden gezet. De cilinder was in oktober 2022 nog vervangen tijdens een onderhoudsbeurt. Het onderzoeksbureau meldt dat er geen lijmresten op de stang zijn aangetroffen en dat de lijm ook niet stond vermeld op de inventarislijst van de monteurs.

Vanwege het lostrillen van de pitch cilinder kon het mechanische remsysteem de twee wieken ook niet meer remmen. Door de harde wind werd er tweemaal zoveel megawatt opgewekt met als gevolg dat de generatoren uitvielen, een wiek afbrak, de turbine onstabiel werd en tenslotte afbrak.

Volgens Vattenfall kan een soortgelijk incident bij moderne windmolens niet gebeuren. Bij Windpark Eemmeerdijk werd als enige windpark in Nederland dit specifieke type turbine met twee bladen gebruikt . Tegenwoordig worden turbines uitgerust met drie bladen, elk met een eigen besturingssysteem.

Na het incident op de Eemmeerdijk werden alle zestien windmolens stilgezet. De turbines van bijna 25 jaar oud stonden al op de slooplijst.