Afbeelding
Foto: AS Media

Incident windmolen: toch geen storingsmelding voor het afbrak

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Een afgebroken windmolen zorgde woensdag 4 januari rond elf uur voor een grote ravage langs de Eemmeerdijk in Zeewolde.

Een deel van de windmolen, bestaande uit de wieken, de rotor en een deel van de mast, kwam deels op de Eemmeerdijk terecht. De brokstukken lagen over honderden meters verspreid. Op het pad ernaast was een flinke diepe krater geslagen. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen.

Geen storing

Woensdag meldde Vattenfall dat er dinsdagavond een storingsmelding van deze molen binnen was gekomen. Dat bleek onjuist, want donderdag liet een woordvoerder van het energiebedrijf aan Omroep Flevoland weten dat die storingsmelder er nooit is geweest en dat het afbreken van de windmolen zonder storingsmelding of andere waarschuwing is gebeurd. Die conclusie trok Vattenfall nadat het nogmaals de beschikbare gegevens van het windpark had bekeken.

Daaruit bleek dat de energieopbrengst, die per dag wordt opgeslagen, van deze windmolen tussen 23.00 en 24.00 uur ineens was gezakt. Daaruit trok Vattenfall de conclusie dat dit door een storing zou komen. Na het nogmaals bekijken van de informatiegegevens bleek echter dat rond 23.00 uur het hele windpark aan de dijk een dip in de productie vertoonde.

De conclusie van Vattenfall is dat de wind op dat moment te hard is geweest. “Hierdoor gaat het automatische remsysteem voor alle molens in werking. Dit systeem gaat boven een bepaalde windsnelheid automatisch aan.” Dat het die woensdagochtend zo mis kon gaan was dan ook niet voorzien.

Onafhankelijke keuring

Naar aanleiding van het incident pleitte hoogleraar windenergie Gerard van Bussel van de TU Delft in het Radio 1 Journaal voor een jaarlijkse onafhankelijke keuring voor windmolens die aan het eind van hun levensduur zijn. Voor wat betreft de overige zestien windmolens langs de Eemmeerdijk gaf hij het advies ‘alles op z’n minst grondig te laten inspecteren, maar liever neemt Vattenfall de beslissing om deze niet meer te laten draaien. Als er nog iets gebeurt, dan is het einde zoek.”

Afbeelding