Zeearend dood na klap van windmolen

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE - Een windturbine in Windpark Zeewolde blijkt een weer een zeearend noodlottig te zijn geworden. De dode vogel werd op 1 februari gevonden op een akker nabij het windmolenpark. Omdat de zeearend in 2020 als nestjong in Biddinghuizen was uitgerust met een GPS-zender kon het verhaal van de vogel nauwkeurig afgelezen worden, meldt Werkgroep Zeearend Nederland van Wageningen University & Research op natuurwebsite Nature Today.

Uit de gegevens blijkt de zeearend op 31 januari jl. te zijn omgekomen. De vogel vloog die bewuste ochtend vanaf de slaapboom aan de rand van de Oostvaardersplassen het natuurgebied in, waarschijnlijk om te foerageren. Daarna vloog hij de A6 over, Zuidelijk Flevoland in, en kwam toen in het windpark terecht, langs de Roerdomptocht tussen de Ibisweg en de Vogelweg. Die vlucht werd de zeearend noodlottig want net voor 11.00 uur werd het dier geraakt door de rotoren van één van de turbines.

Niet direct dood
“De versnellingsmeter van de zender liet zien dat de vogel na de klap niet direct dood was”, schrijft Werkgroep Zeearend Nederland. “Tussen 11 en 12 uur bewoog de vogel nog. Daarna registreerde de sensor van de zender geen beweging meer en nam de temperatuur snel af. Tijdens de vondst van het kadaver werd bevestigd dat de vogel direct na de aanvaring nog leefde. Beide klauwen waren gevuld met zware klei, waaruit is op te maken dat het dier zich nog een uur lang krampachtig probeerde overeind te houden.”

Recent onderzoek naar de aanvaringssrisico’s in Flevoland, in opdracht van de provincie, wijst uit dat zeearenden die door Flevoland vliegen voor een groot deel van de vliegtijd op ‘gevaarlijke hoogte’ vliegen, dat wil zeggen binnen het bereik van de steeds hoger geworden windturbines, schrijft Nature Today. “In de milieueffectrapportage van Windpark Zeewolde werd nog verondersteld dat effecten op Zeearenden vooraf konden worden uitgesloten door een voorspeld “zeer beperkt aantal vliegbewegingen”, maar de zendergegevens laten een ander beeld zien. Hoewel de bewegingen van de zeearenden geconcentreerd zijn in de Oostvaardersplassen en op en rond de Randmeren, vinden er ook regelmatig risicovolle vluchten plaats in de Flevolandse polders. Dit wordt ondertussen bevestigd door de gevonden slachtoffers – in de afgelopen vier jaar werden twee Zeearenden gevonden als slachtoffer van een aanvaring met een turbine in Windpark Zeewolde. Dit is bovendien een minimum aantal, omdat bij uitblijven van slachtoffermonitoring de meeste vogels niet gevonden zullen worden.”

In 2019, 2020 en 2021 zijn in Nederland vijftien jonge Zeearenden van GPS-zenders voorzien met als doel kennis over de dispersie en overleving van vogels uit de Nederlandse broedpopulatie te verkrijgen. Inmiddels zijn drie vogels gestorven; twee als gevolg van aanvaringen met windturbines en één als gevolg van een botsing met een trein.

(Beeld: Omroep Flevoland / Bron: Mennobart van Eerden)

Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 1 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 3 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 4 uur geleden