Afbeelding
Eigen foto

Historisch Varend Erfgoed brengt levendigheid in de Aanloophaven

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Terwijl Nederland zich in een milde winter bevindt, blijft de haven van Zeewolde springlevend dankzij een uniek initiatief: de Schepencarrousel. Deze innovatieve benadering van het gebruik van historische schepen biedt zowel schippers als gemeenten voordelen, waardoor de haven een centrum van activiteit blijft, ongeacht de weersomstandigheden.

Een van schepen die in de Aanloophaven ligt is van Iede Nieuwhof. Hij is schipper van de Onrust en tevens voorzitter en secretaris van Stichting de Schepencarrousel. Met zijn schip ligt hij tot eind maart in Zeewolde. 

De Schepencarrousel, georganiseerd door de gelijknamige stichting, stelt schippers in staat om hun schepen in beweging te houden tijdens de wintermaanden. “Door deel te nemen aan dit platform krijgen schippers de gelegenheid om hun passie te laten zien terwijl ze telkens verschillende havens aandoen”, vertelt Nieuwhof. “Voor hen betekent dit niet alleen de mogelijkheid om hun vaardigheden aan boord te behouden, maar ook om de pracht van historische schepen te delen met een breder publiek.”

“Schepen die bij de Schepencarrousel zijn aangesloten trekken op een positieve manier de aandacht,” benadrukt Nieuwhof. “Ze vallen op, zijn markant, goed onderhouden en vertellen een verhaal door middel van een presentatie op een spandoek.”

Gemeenten die deelnemen aan de Schepencarrousel zien ook voordelen. De goed onderhouden schepen voegen een vleugje historische charme toe aan de havenfronten, waardoor het aanzien van de havens een positieve impuls krijgt, zelfs in de wintermaanden. Bovendien biedt het flexibele karakter van de Schepencarrousel gemeenten de mogelijkheid om hun ligplaatsen in de havens efficiënter en veelzijdiger te benutten.
“Carrouselschepen blijven normaal gesproken niet langer dan drie maanden in dezelfde haven. Vaak zelfs aanzienlijk korter,” legt Nieuwhof uit. “Daarmee zorgen ze voor de dynamiek die havens kenmerkt.”

Met de winter in volle gang blijft de haven van Zeewolde, dankzij de Schepencarrousel, een levendige bestemming. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe traditie en innovatie hand in hand kunnen gaan, en hoe samenwerking tussen verschillende belanghebbenden kan leiden tot een verrijking van de lokale gemeenschap.

Meer informatie: www.schepencarrousel.nl

Afbeelding
Hengelsporters van "Ons Stekkie" kwalificeren zich voor NK met twee titels Sport Instagram 20 mei, 09:19
Afbeelding
VV Zeewolde laat in kampioenswedstrijd geen spaan heel van Swift '64 Sport Instagram 19 mei, 15:37
Kleinkoor Caprice organiseert een open repetitie voor geïnteresseerde zangers
Open repetitie bij Kleinkoor Caprice Nieuws Ingezonden 18 mei, 21:25