Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Grote onzekerheid over toekomst basisschool ’t Kofschip

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Stichting Ante buigt zich momenteel over het voortbestaan van haar school ’t Kofschip aan de Corridor. Het aantal leerlingen van de openbare basischool loopt gestaag terug, terwijl het eveneens allerminst zeker is of er na dit schooljaar nog wel voldoende leerkrachten zijn. In een brief aan de ouders liet Peter Taks, voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Ante, weten dat ’t Kofschip komend schooljaar mogelijk gaat fuseren met een andere school.

Lerarentekort

Het aantal leerlingen van ’t Kofschip bedraagt nog maar zo’n zestig. Meer kinderen verlaten de school om naar het voortgezet onderwijs te gaan dan er van onderop in de kleuterklas bijkomen. De openbare basisschool aan de Corridor raakt de laatste tijd bovendien leerlingen kwijt door verhuizing. Door deze ontwikkelingen bestaat de onwenselijke mogelijkheid dat er komend schooljaar drie leerjaren in één groep komen te zitten. Van de huidige leerkrachten gaven onlangs enkele aan een sollicitatie naar elders te overwegen. Gezien het huidige lerarentekort ligt het niet in de lijn der verwachting dat de daardoor ontstane vacatures zomaar weer worden ingevuld. 

Fusie

“Wij onderzoeken op dit moment op welke manier we ervoor kunnen zorgen dat uw kinderen ook in het nieuwe schooljaar het onderwijs krijgt waar ze recht op hebben”, schreef bestuurder Peter Taks deze week richting ouders. Hij liet daarbij weten dat een fusie met een andere school een van de opties was. “Wij garanderen u dat elk kind ook in het nieuwe schooljaar een goede plek op een fijne school krijgt, of dat nu ’t Kofschip is of op een andere plaats”, aldus Taks verder. Ten slotte kondigde de bestuurder aan dat er voorlichtingsbijeenkomsten zouden worden georganiseerd, waar meer duidelijkheid zou worden gegeven over de toekomst van de krimpende school.

Derde openbare school

’t Kofschip startte ooit (in 1990) als derde openbare basisschool van Zeewolde in het huidige gebouw van basisschool In de Lichtkring aan de Naarderweg. In 1997 verhuisde de school naar het toen nieuwe gebouw aan de Corridor. De opening ervan werd destijds verricht door de toenmalige wethouder Wout Jansen (D66).