Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Scholen willen ‘passende onderwijsplek en juiste hulpverlening voor ieder kind’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Bestuurders van de verschillende Zeewolder onderwijsstichtingen tekenden maandagmorgen op basisschool ’t Kofschip het convenant ZET (‘Zeewolder Expertise Team’) om nog meer samen op te trekken en om onderwijs voor ieder kind zo passend mogelijk te kunnen maken. 

Eerder convenant

Vier jaar geleden hadden de Zeewolder schoolbesturen eerder reeds een convenant getekend, waarbij werd afgesproken nauwer samen te werken ten einde te voorkomen dat er kinderen qua zorg tussen de wal en het schip zouden komen. De ambitie werd destijds hardop uitgesproken een dekkend netwerk inzake passend onderwijs in Zeewolde te realiseren. Specifieke onderwerpen daarbij waren het behoud van SO (speciaal onderwijs) en SBO (speciaal basisonderwijs) in Zeewolde, expertisedeling (welke expertise is waar te vinden?), de inrichting van communicatielijnen en besluitvorming, realisering hoogbegaafdenonderwijs (HB) en de aansluiting PO-VO (primair onderwijs – voortgezet onderwijs). De samenwerking tussen de schoolbesturen leverde na de zomervakantie van 2021 de tussenvoorziening ‘De Zeeleeuwen’ op. Het ging hierbij om een ondersteuningsgroep Jonge Kind, een gezamenlijk project van de basisscholen, De Springplank (SBO) en de Verschoorschool (SO). Ook werd het traject VVE (voor- en vroegschoolse educatie) gestart.

Lang proces

“Er zijn kinderen waarvoor de zorg op school niet toereikend is en men dus handelingsverlegen is”, trapte Roel Hijne, algemeen directeur van de Stichting Katholiek Onderwijs Zeewolde (SKOZ) en de Stichting Interconfessioneel Basisonderwijs Zeewolde (SIBZ), maandagmorgen de bijeenkomst rond de ondertekening van het convenant ZET af. “Gezamenlijk zoeken we naar alle mogelijke manieren om het kind tóch te helpen. Dat kan een lang proces zijn, dat vaak onvoorspelbaar is en te afhankelijk van betrokkenen. Dat proces willen we versnellen. Daarom een convenant ZET.” Tevens benoemde Hijne de hierbij geformuleerde doelen: versterking van passend onderwijs in de gemeente Zeewolde en van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg door het vroegtijdig werken op casusniveau, het zorgdragen voor de best passende onderwijsplek en juiste hulpverlening voor ieder kind, het duidelijk en snel zicht hebben op de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van een kind en hierin zo vlot en thuisnabij mogelijk voorzien, terugdringing van handelingsverlegenheid binnen de scholen voor primair onderwijs in Zeewolde en terugdringing en voorkoming van thuiszitters en thuisblijvers.

Veel voorbereidend werk

Hijne bedankte maandagmorgen met name Simone Nell-Kerkhoven (intern begeleider De Toermalijn), Astrid Medendorp (intern begeleider In de Lichtkring) en Jeanet Minks (ondersteuner vanuit Penta Rho) voor het vele voorbereidende werk dat zij hadden verricht om het convenant mogelijk te maken. Ook zei hij erg blij te zijn met het ‘aanhaken’ van de gemeente Zeewolde. “Afgelopen weken hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden. Klantmanagers worden ingeschakeld. Daarmee realiseren wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dank daarvoor.” Het was hierom ook dat wethouder Erik van de Beld (Onderwijs) maandagochtend aanschoof bij de ondertekening van het convenant.

Foto

Na afloop van de ondertekening gingen de bestuurders, directeuren en IB’ers gezamenlijk op de foto. Bovenste rij, van links naar rechts: Desiree van Leeuwen (ex-directeur ’t Wold, thans directeur De Dukdalf in Dronten), Iwan Brink (directeur Het Mozaïek en De Richtingwijzer), Peter Hulstein (directeur De Wetering), Marlon Beltman (directeur ’t Kofschip), Arriën Boes (bestuurder CorDeo scholengroep), Wilfred de Vries (bestuurder samenwerkingsverband Zeeluwe) en Manon Beek (directeur De Toermalijn). Onderste rij: Jeanet Minks (ondersteuner vanuit Penta Rho, Jan Lindemuller (bestuurder Stichting Educare), Simone Nell-Kerkhoven (IB’er De Toermalijn), Astrid Medendorp (IB’er In de Lichtkring), Roel Hijne (algemeen directeur SKOZ en SIBZ), Izaak Jacobi (bestuurder Stichting Codenz), Erik van de Beld (wethouder Onderwijs), Hinke Makkinga-Postma (directeur In de Lichtkring) en Tommelien Majoor (adviseur sociaal domein met focus op jeugd & onderwijs gemeente Zeewolde).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding