Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Spelen en leren hand in hand op groen schoolplein ‘t Kofschip

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Het was woensdag 15 juni meester- en juffendag op ’t Kofschip. Tegelijk werd deze dag op de openbare basisschool aan de Corridor in Horsterveld het fraaie, uitdagende groene schoolplein officieel in gebruik genomen. De opening werd verricht door wethouder Egge Jan de Jonge (Onderwijs), waarbij er assistentie was van een drietal kleuters van de school. 

Het leuke van het groene plein van ’t Kofschip is dat er zowel op gespeeld als geleerd kan worden. Tijdens de buitenlessen is het mogelijk de hele ruimte te gebruiken. De nieuwe krijtborden en kastanjepalen komen daarbij goed van pas. Tevens zijn er fijne schaduwplekken gecreëerd en zorgt het buitentheater voor zitplekken. In de zandbak kan voorts door jongere én oudere kinderen worden gespeeld. Datzelfde is het geval in de buis en op de houten elementen van het schip. Het grasveld is open en wordt nu al drukbezocht in de pauzes. 

Om het uitnodigende schoolplein te realiseren werd er het afgelopen schooljaar hard gewerkt. In fases veranderde er telkens iets en werd het plein stap voor stap groener en mooier. Zo moest het gras op de bult nog groeien, waardoor daar nog niet kon worden gespeeld. Op deze wijze werkten de kinderen zelf ook mee en kon de natuur helemaal haar eigen gang gaan. Gaandeweg het voorjaar kwamen de bomen in bloei te staan en groeide er van alles achter de speelbult. Nu het allemaal mag, kunnen daar ware ontdekkingstochten worden gemaakt. Ook de groene omgeving van de school nodigt uit deze voortaan ten volle worden te benutten. Elk van de vijf klassen heeft er een moestuinbak gekregen, waarin kan worden gezaaid en geoogst. In de tuin kan verder worden gespeeld én gewerkt door de kleuters. Bij de realisering van de tuin waren enige actieve ‘tuingroep’-ouders betrokken. 

Een groot deel van de bekostiging van het schoolplein kwam tot stand dankzij subsidies. Hierbij was er deskundige begeleiding van het Onderwijs Subsidiebureau, waardoor alle ‘weggetjes’ niet zelf gevonden hoefden te worden. Het Univé Buurtsportfonds zorgde verder voor een watertappunt dat in de pauzes tijdens het spelen en sporten ongetwijfeld veel gebruikt gaat worden. 

Door middel van het doorknippen van een lint verrichtte wethouder Egge Jan de Jonge woensdag aan het eind van de ochtend de officiële opening. Eigenlijk zou burgemeester Gerrit Jan Gorter de handeling verrichten, maar hij was verhinderd. “Een wethouder is een soort burgemeester in opleiding”, probeerde De Jonge zijn functie uit te leggen. Of hij daarmee tussen de regels door een nieuwtje wilde vertellen is niet bekend, wel moge duidelijk zijn dat het vanwege de collegewisseling een van zijn laatste klusjes als wethouder zal zijn geweest. Directeur Marlon Beltman nam de honderd kinderen van haar school na de opening mee naar het leerzame bijenhotel. Ze legde de functie ervan uit, waarna de oudste leerlingen van de school (de tweeling Amjad en Aghyad) en de jongste kleuter (Joey) de naam van het hotel mochten onthullen: ‘Zoom – Academy’. 

‘Buurman’ Edwin de Vos van Next Level zorgde woensdagmiddag vervolgens voor een leuk sport- en spelgebeuren. Ook ouders en buurtbewoners kregen de mogelijkheid een kijkje te komen nemen op het plein.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding