De honden en katten van het Babbelplein hebben er zin in
De honden en katten van het Babbelplein hebben er zin in Foto: Zeewolde Actueel

Honden en katten willen boom op Babbelplein bij schooltoneel voor onderbouwgroepen

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE - Schooltoneel Zeewolde presenteert vrijdag 3 juni voor de leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 van de basisscholen in The Lux het vrolijke toneelstuk ‘De Bende van het Babbelplein’. ’s Avonds is er voor ouders en andere belangstellenden een extra voorstelling.

Meester Ben

Het toneelstuk voor de onderbouw van de basisscholen is afgeleid van het boek ‘Een boom voor het Babbelplein’ van Henk Hokke uit 1995. Twee jaar geleden zorgde Trudy van de Beek voor een bewerking, maar toen kwam corona ertussen en kon het schooltoneel geen doorgang vinden. Bea van den Berg en Neeltje Vorstenbosch zorgden voor een nieuwe bewerking en dit jaar gaat de voorstelling wél door. Heel bijzonder is dat Ben van den Hengel nog meehielp aan het decor. Ook ontwierp hij de uitnodigingsposter voor de scholen. Beide dingen deed hij elk jaar voor het schooltoneel. Meester Ben overleed zaterdag 11 september vorig jaar op 61-jarige leeftijd aan darmkanker. Zoon Sylvester zorgde voor een bewerking van de poster. 

Grootste en mooiste boom

De honden en katten van het Babbelplein zijn het zat. Er is in de hele buurt geen boom om tegenaan te plassen of je nagels aan te scherpen. Dat komt door de SSS-wet, waarbij er alleen straten, stoepen en stenen mogen zijn. Bomen geven te veel troep, vindt de burgemeester. Maar omdat hij een goede burgemeester is, geeft hij de dieren toestemming om een boom te zoeken voor het Babbelplein. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want de honden en katten van het Babbelplein willen niet zomaar een boom. Het moet de grootste en mooiste boom van heel Zeewolde zijn! En hoe kom je daar aan als hond of als kat? Uiteindelijk wordt er een boom gevonden. De burgemeester wil de boom openen, maar een boom open je niet en je legt ook niet de eerste steen. Wat dan wel de ‘plechtige’ ingebruikname wordt, krijgt het jeugdige schoolpubliek vrijdag 3 juni te zien. 

Rolverdeling

De regie van ‘De Bende van het Babbelplein’ is in handen van Neeltje Vorstenbosch. Meester Jochem is herdershond en geeft de bevelen. De rol van de straathond Boender wordt ingevuld door juf Neeltje en die van Mini, een speelse en enigszins verwarde teckel, door juf Lianne. De laatste hond is Lobbes (juf Rianne), een oude, trage en slome Sint Bernard. Juf Thonny verschijnt op het toneel als de Maine Coon Diva, een langharige en deftige kat en juf Ingrid als de kleine Siamese kat Mitzi. Dan is er ook nog de stoere, grijze kater Solo, waarvoor meester Mannes werd gevraagd. Juf Aag heeft een dubbelrol en is zowel groenteboer als burgemeester, juf Fiona speelt de medewerkster van het tuincentrum en de secretaresse van de burgemeester. Muzikale begeleiding is er van Mike Kerkhoven, Herman Aartsen en Cees Jager, terwijl Gera Anbergen optrad/optreedt als zangcoach en Kim Westerink als danscoach. Ook de decorbouwers verdienen vermelding: Sjaak Dekker, Rienko de Kraker, Peter Tiele, Wim Janse, Richard Foppen en wijlen Ben van den Hengel. De schminksters vrijdag zijn Lyanda van Henten en Stien Kramer. Licht en geluid worden verzorgd door Ronald Guliker. De voorstelling ‘De Bende van het Babbelplein’ duurt vijftig minuten en wordt vrijdag overdag vier keer opgevoerd voor in totaal zo’n 850 schoolkinderen. Vrijdagavond is er om 20.00 uur een extra voorstelling in The Lux. Vanaf 19.00 uur zijn kaartjes hiervoor aan de deur verkrijgbaar (volwassenen € 7,50 en kinderen € 5,-). 

Afbeelding
Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 2 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 4 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 4 uur geleden