Afbeelding
Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (Deel 9): Voor het eerst naar school

· leestijd 2 minuten Algemeen

Toen de eerste agrariërs in 1979 arriveerden in Zuidelijk Flevoland, was er ter plaatse nog geen kleuter- of lagere school waar de jeugdige nakomelingen overdag naartoe konden. De meeste kinderen gingen daarom in Biddinghuizen naar school. Een schoolbus bracht hen op de plaats(en) van bestemming.

In Biddinghuizen aangekomen, waren er drie mogelijkheden: een openbare, een protestants-christelijke en een rooms-katholieke school. Alles gebeurde nog ‘verzuild’. Het dagelijkse heen en weer rijden – elke keer toch zo’n 25 km heen en terug - zorgde voor lange, vermoeiende reistijden. Eén keer schijnt het zelfs voorgekomen te zijn dat een paar opgeschoten jongens een argeloze inval-buschauffeur ’s morgens naar de Flevohof stuurden. Dit moest anders kunnen! Dichter bij huis en toch maar weer in verschillende ‘hokjes’? Een deel van de ouders dacht er wel zo over.

Op dinsdag 15 april 1980 vond bijvoorbeeld de oprichtingsvergadering van de ‘Vereniging voor Prot. Chr. Kleuter- en Lager Onderwijs te Zeewolde’ plaats. Op de bijeenkomst waren twaalf ouders aanwezig. De gewenste school zou in eerste instantie 19 leerlingen kunnen krijgen. Veel te weinig om levensvatbaar te zijn. Op de ledenvergadering van woensdag 26 november 1980 werd daarom besloten ‘ter overbrugging’ in te stemmen met een (soort van) samenwerkingsschool. Dat zou dan moeten gebeuren in de vorm van een ‘verzwaarde’ oudercommissie.

Niet apart, maar samen

Landdrost Han Lammers (1931-2000) bekeek de kwestie vanuit een heel andere hoek. Hij was sowieso groot voorstander van ‘niet apart, maar samen’. Gesteund door de landbouworganisaties wist hij een commissie aan het werk te zetten, die moest zorgen voor een school waar iedere overtuiging welkom was en iedere leerling, ongeacht geloofs- of levensovertuiging, geschikt onderwijs zou kunnen krijgen.

Hoewel (het aanstaande) Zeewolde destijds letterlijk nog in the middle of nowhere gesitueerd was, bleek er aan belangstelling er voor de klas te komen staan geen gebrek te zijn. Er meldden zich veertig gegadigden voor de functie van schoolhoofd, twaalf voor die van hoofdleidster kleuterschool en liefst vierhonderd voor die van onderwijzer(es). Op dinsdag 16 juni 1981 werd Gerrit Wolthuis uit Ruinerwold benoemd tot hoofd van de lagere – en Hanny Leendertse uit Almere tot hoofd van de kleuterschool. Frans Meijer en Marijke Zonneveld kregen verder een benoeming als onderwijzer(es).

Op maandag 31 augustus 1981 startte de ‘1e school voor 4- tot 12-jarigen’ onder één dak. Het betrof een ‘noodschool’ aan de Dasselaarweg, niet ver van de huidige rotonde met de Obelisk. Aanvankelijk ging het om zo’n zestig leerlingen, maar dat werden er snel meer. De school kreeg ook een naam: ’t Wold. Deze was bedacht door de 6-jarige Karin Schermer van de Lepelaarweg, al is het niet uitgesloten dat haar ouders hierbij hadden meegedacht.

Om alle denominaties recht te doen werd er ook godsdienstonderwijs gegeven. Hiervoor kwamen pastor Jan Duin en het predikantenechtpaar Frans van der Sar en Annemarie van Andel wekelijks op school.

Jeugdjournaal

De officiële opening van ’t Wold vond plaats op donderdag 21 januari 1982. Minister van Onderwijs Jos van Kemenade (1937-2020) kwam voor deze gelegenheid zelfs naar Zeewolde. Hij kreeg een toneelvoorstelling door scholieren te zien en mocht zelf, samen met de reeds genoemde Karin Schermer, een schoolkoortje dirigeren. De (PvdA-)minister deed dat zo goed, dat hij werd benoemd tot ‘eremeester van ’t Wold’.

De als ‘burgemeester van Zeewolde’ optredende 11-jarige Jeroen van Stokkom van de Schollevaarweg mocht de onderscheiding bekendmaken. Het landelijke Jeugdjournaal maakte prachtige opnames van het geheel. “Alle denominaties zijn vertegenwoordigd in de oudercommissie”, sprak landdrost Han Lammers bij de feestelijke start van de school. “Zij nemen de beslissingen, wij in Almere zetten een handtekening.” De volgende dag moest iedereen weer ‘gewoon’ naar school. Naar, de openbare, maar toch ook wel bijzondere school ’t Wold. Bijzonder? Heel bijzonder!