Drie directeuren van 't Wold, Gerrit Wolthuis, Desiree van Leeuwen en Kees de Klerk
Drie directeuren van 't Wold, Gerrit Wolthuis, Desiree van Leeuwen en Kees de Klerk Foto: Zeewolde Actueel

Basisschool ‘t Wold viert uitgesteld 40-jarig bestaan

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Met een Woldontmoetingsfeest op donderdag 2 juni viert basisschool ’t Wold haar 40-jarig bestaan. Door corona kon dat augustus vorig jaar nog niet. Anno 2022 is ’t Wold een van de vele basisscholen in Zeewolde, in 1981 was zij de enige en was de school het centrum van de voordorpse samenleving. 

Op lijf geschreven

Gerrit Wolthuis was in 1981 nog hoofd van een lagere school in het Drentse Ruinerwold. Het beviel hem daar minder dan hij gehoopt had. Toen zag hij in de krant een vacature ‘in een nog te bouwen dorp aan het Wolderwijd tegenover Harderwijk’. “Sollicitatiebrieven schreef je nog met de hand en dat moest pico bello gebeuren”, herinnert de thans 79-jarige pensionado zich. “Ik heb dat gedaan en de brief hoogstpersoonlijk in Almere-Haven afgegeven.” Het was bij het sollicitatiegesprek in De Trekker zo gehorig, dat Wolthuis precies kon horen wat er aan de andere kandidaten werd gevraagd. “Kon ik me nog beter voorbereiden, haha! Uiteindelijk werd ik benoemd. De baan was helemaal op m’n lijf geschreven en paste perfect bij wat ik graag wilde.” Rond Pasen 1981 mocht Wolthuis tijdelijk in het huis van een vriend in Biddinghuizen wonen. Hij moest 750 sollicitatiebrieven doornemen, allemaal afkomstig van gegadigden voor de functie van leerkracht op de nieuwe school. “Hanny Leendertse werd hoofdleidster, Marijke Zonneveld, Frans Meijer en ik kregen de lagere schoolklassen. Zelf stond ik nog een paar jaar voor de klas, voor ik ambulante tijd kreeg. Zo heb ik m’n dochter Simone nog twee jaar in de klas gehad en m’n andere dochter Annemieke één jaar.” 

Eén school

De nieuwe school, die ’t Wold ging heten (en bijvoorbeeld niet De Dasselaar, de school kwam aanvankelijk immers aan de Dasselaarweg), startte met 60 leerlingen, vrijwel allemaal afkomstig uit het grote buitengebied van Zeewolde. De boerenkinderen hoefden voortaan niet meer naar drie verschillende scholen in Biddinghuizen. Wolthuis prijst de boerenorganisaties die zich hier hard voor maakten. “Naar Biddinghuizen zaten sommige kinderen soms wel anderhalf uur in de bus. Daar had je fricties en ruzies, nu kwamen alle kinderen bij elkaar. We werden een openbare school met samenwerkingskarakter. Het was een soort compromis, maar we waren vanaf het begin één familie. Iedereen was bereid de stap extra te zetten naar een nieuwe ontwikkeling. Dat betekende dingen van elkaar accepteren en dus geven en nemen, maar wel sámen.” ’t Wold werd in augustus 1981 geopend door Onderwijsminister Jos van Kemenade. Wolthuis herinnert zich nog wel meer bijzondere momenten. “Landdrost Han Lammers kwam regelmatig, evenals de ministers Koos Rietkerk en Neelie Smit-Kroes. Ik zette de kinderen dan aan het werk en ging koffie met het hoge bezoek drinken. Machtige tijd.” Je zou kunnen zeggen dat er 40 jaar geleden geschiedenis werd geschreven. Wolthuis knikt. “We waren deel van een buitengewoon bijzondere ontwikkeling. De school stond ergens in the middle of nowhere, maar niemand kon er omheen. Politieke partijen stencilden bij ons hun beginselprogramma’s, de eerste Oogstfeestrepetities werden er gehouden, de school was gewoon van ons allemaal.”

Warme herinneringen

In 1984 verhuisde ’t Wold naar een eigen schoolgebouw aan de Flevoweg. Een jaar later gingen kleuter- en lagere school ‘basisschool’ heten. Na de start van het dorp kregen ook de andere ‘zuilen’ een school. ’t Wold bleef echter groeien en had op een bepaald moment verdeeld over 23 groepen liefst 560 leerlingen. Eind 2003 ging Wolthuis met pensioen en kwam de uit Meppel afkomstige Kees de Klerk hem opvolgen. De Klerk (66) bewaart warme herinneringen aan de school. “Ik mocht werken met een managementteam, waar ik veel steun aan heb gehad. Mijn rechterhand daarbij was toch wel Chrétien Candel. Verder was het samenwerkingskarakter van ’t Wold heel bijzonder. Dat was een waardevol onderdeel van onze identiteit en herinnerde eraan hoe de school ooit was ontstaan. Het saamhorigheidsgevoel binnen het team en ook met de ouders en hun kinderen, heb ik verder altijd heel kenmerkend gevonden voor ’t Wold.” Het opvolgen van ‘boegbeeld’ Gerrit Wolthuis, heeft De Klerk nooit als vervelend ervaren. “Ik heb het altijd op mijn eigen manier gedaan door gewoon dicht bij mezelf te blijven.” De Klerk op zijn beurt ging in 2019 met pensioen. Desiree van Leeuwen, die eerder teamleider op een grote school in Amersfoort en directeur van een sbo-school in Bussum was geweest, kwam in zijn plaats. “Op ’t Wold gebeurt veel en alles draait om de kinderen”, vertelt de huidige directeur enthousiast. “Ik trof een team dat echt een team is en dat voor het kind gaat. Wat heeft dit kind op dit moment in deze situatie nodig en wat kunnen wij dan samen doen, daar draait het bij ons om.” Met 185 leerlingen ondergebracht in acht groepen is de school wat bescheidener van omvang dan aan het eind van de vorige eeuw. “En we spreken ook niet meer van ‘met samenwerkingskarakter’. Toch is dat niet helemaal verloren gegaan. Bij ‘Wold Wereldkids’ denken we samen na over diepere levensvragen.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding